CTR (Click Through Rate) Nedir? Nasıl Artırılır?

1 yıl önce

CTR (Click Through Rate) Nedir? Nasıl Artırılır?

E-ticarette başarılı olmak için dijital pazarlamaya önem verilmelidir. Dijital pazarlama yöntemleri sayesinde e-ticarette gelirinizi ciddi bir şekilde artırabilirsiniz. Bu noktada dijital pazarlama yöntemlerinin ne kadar etkili olduğunu bilmeniz gerekiyor. 

Dijital pazarlama yöntemlerinin ne kadar verimli olduğunun anlaşılabilmesi için pek çok farklı veriden faydalanılabilir. Bu verilerden biri de kısaca “CTR” olarak biliniyor. 

CTR, sık sık kullanılan bir veri olduğu için sık sık “CTR Nedir?” sorusu sorulmaktadır. CTR; Click Through Rate’in kısaltılmış halidir. Click Through Rate ise dilimize “Tıklama Oranı” olarak çevrilmektedir. 

CTR temel olarak bir reklamı tıklayan kişilerin, reklamı görüntüleyen kişilere olan oranı olarak tanımlanabilir. 

Click Through Rate nedir sorusunun cevabından da anlaşılabileceği üzere CTR oldukça önemli bir veridir. 

Bu yüzden CTR ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Yazımızın devamını okuyarak, CTR ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Ortalama CTR Ne Kadar Olmalı?

CTR oranını hesapladıktan elde ettiğiniz sonucunda iyi ya da kötü olduğunu anlayabilmeniz son derece önemlidir. Çünkü elde ettiğiniz sonucu doğru bir şekilde yorumlamanız ve bu yoruma göre gerekli değişiklikleri yapmanız gerekir. 

Ortalama CTR oranı çeşitli parametrelere göre değişiklik gösterir. Örneğin; ölçüm yaptığınız mecra ve reklamların bulunduğu siteler bu parametrelerden bazılarıdır. 

Genel olarak ortalama CTR oranıyla ilgili net sayılar vermek doğru olmaz. Çünkü CTR oranı verdiğiniz hizmete, sattığınız ürüne göre de değişiklik gösterir. 

Örneğin; satışını yaptığınız ürün ya da hizmette önde gelen markalardan biriyseniz, ortalama CTR’nız yüksek olmalıdır. Ancak büyük bir pazarda büyümeye çalışan bir markaysanız, CTR oranınızın düşük olması normaldir.

Sonuç olarak ortalama CTR ile ilgili %5 - %70 gibi geniş bir aralık verebiliriz. CTR oranınızın iyi olup olmadığı ile ilgili net bilgiler elde edebilmek için profesyonel firmalara danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

CTR Oranı Hesaplama

CTR oranı hesaplama işlemi oldukça basittir. CTR oranı hesaplamak için şu formül kullanılmaktadır; Tıklanma Oranı (CTR Oranı) = (Toplam Tıklanma Sayısı / Toplam Gösterim Sayısı) x 100

Örneğin; 50000 görüntülenmeye sahip olan bir reklamınız var ve reklama toplam 9000 kez tıklanmış. Bu durumda (9000 / 50000) x 100 işleminden %18 sonucunu elde ediyoruz.

CTR Oranı Nasıl Artırılır?

CTR oldukça önemli olduğu için “CTR Nasıl Artırılır?” ya da “CTR Oranı Nasıl Artırılır?” soruları sık sık sorulmaktadır. SEO için CTR oranın artırılması için pek çok farklı işlem yapılabilir. Şimdi sizler içi bu işlemlerden en önemlilerini ele alacağız.

1-SEO Uyumlu Meta Title ve Description

Meta Title ve Description metinleri SEO ve doğal olarak CTR oranının artırabilmesi için son derece önemlidir. Doğru metinlerin hazırlanmasıyla birlikte CTR oranınızı hissedilebilir bir şekilde artırabilirsiniz. 

SEO uyumlu meta title ve description hazırlarken doğru anahtar kelimeyi tespit etmeli ve bu kelimeler üzerinden bir kurgu oluşturmalısınız.

Oluşturacak olduğunuz kurguda ilgi çekici cümleler ve teşvik edici detaylardan bahsedebilirsiniz. Bunun yanında sitenizde yapacak olduğunuz değişiklikleri title ve description metinlerinize de eklemelisiniz.

2-SEO Uyumlu URL

Sayfa URL’sine ekleyecek olduğunuz kelimeler, CTR oranın artırabilmesi için oldukça önemli bir konumdadır. Burada kullanacak olduğunuz kelimelerin SEO uyumlu olması son derece önemlidir. 

SEO uyumlu URL hazırlarken, sitenize uygun kategoriler ve alt kategoriler oluşturmalısınız. Bunun yanında URL’deki içeriği doğru konuma yerleştirmelisiniz. Böylece arama motorunu kullanan kişiler, sitenizi daha iyi tanıyabilecektir. Böylece tıklanma oranı artacaktır.

3-Yapısal Veri Ayarı Yapma

Yapısal veri ayarı yaparak sayfanızla ilgili önemli bilgileri arama sonuçlarında gösterebilirsiniz. Örneğin, e-ticaret sitenizde bulunan bir ürün sayfasının fiyat, stok durumu ve aldığı yıldız sayısı gibi bilgileri yapısal veriler yardımıyla kullanıcılara gösterilebilir. Bu CTR'ı arttıracak etkili bir hamle.

Reklamlarda Tıklama Oranı Artırma

SEO için CTR oranını artırmak ne kadar önemliyse, dijital reklamlarda da tıklama oranının artırılması son derece önemlidir. Çünkü reklamlarda tıklama oranının artmasıyla birlikte sitenize daha çok ziyaretçi gelecek, Google sıralamasında üst sıralara çıkabileceksiniz ve bunlara bağlı olarak satışlarınız artacaktır. 

Peki dijital reklamlarda tıklama oranını artırmak için ne yapılmalı? Sizler için şu 2 maddeye açıklayacağız;

1-İlgi Çekici Reklam Metni Hazırlama

İlk olarak reklam metninizin ilgi çekici olması son derece önemlidir. Reklam metninizin ilgi çekici olabilmesi için kullandığınız kelimelerin her biri oldukça önemlidir. Kelimeleri seçerken metnin ilgi çekici olmasının yanı sıra kampanyanız ya da siteniz ile ilgili net bilgiler de vermelidir.

İlgi çekici reklam metni hazırlarken Call to Action kullanabilirsiniz. Böylece dijital reklamınızı gören kişilerin reklama tıklama oranı artış gösterir. 

2-Hedef Kitleye Uygun Görsel Kullanımı

Dijital reklamlarınızı hazırlarken bir hedef kitleniz bulunur. Hedef kitlenizin dijital reklama tıklaması için kullanacak olduğunuz görselin, hedef kitlenizin ilgisini çekmelidir. Örneğin; hedef kitleniz çocuklarsa, buna uygun görsel kullanmalısınız. Hedef kitlenizin ilgisini çekmeyen görseller tıklama oranınızı azaltır. Ancak hedef kitleye uygun olarak seçilen görseller, tıklama oranının artırılmasında önemli bir rol oynar.