E-ticaret Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

1 yıl önce

E-ticaret Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

E-ticarette başarılı olmak, müşteri memnuniyetini sağlamak ve gelir elde edebilmek için yapılması gerekenlerden biri de “Kargo Anlaşması”. 

Kargo Anlaşması; sizin tercih edeceğiniz bir kargo firmasıyla, ürünlerinizin müşterilerinize iletilebilmesi için yapılan anlaşmadır. Her ne kadar göz ardı ediliyor olsa dahi kargo anlaşması oldukça önemlidir. 

Bu noktada “E-ticaret kargo anlaşması nasıl yapılır?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. 

İnternetten satış için ilk olarak kargo firmalarıyla görüşme gerçekleştirmeniz, teklifinizi sunmanız ya da tekliflerini değerlendirmeniz gerekiyor.

 Sizin için uygun olan kargo firmasına karar verdikten sonra firmayla iletişime geçmeli ve gerekli evraklar / prosedürler hakkında bilgi almanız gerekiyor. Bu işlemlerin ardından e-ticaret için kargo anlaşmanızı tamamlamış oluyorsunuz. 

E-ticaret kargo anlaşmasının yapılması aslında oldukça basittir. Ancak burada önemli olan kargo anlaşmasının avantajlarınızdan yararlanmanız ve anlaşma yaparken dikkat etmeniz gerekenleri bilmenizdir. 

Yazımızın devamını okuyarak, e-ticaret kargo anlaşmasıyla ilgili gerekli bilgilere sahip olabilirsiniz.

E-ticaret Kargo Anlaşması Avantajları

E-ticaret kargo anlaşmasının en büyük avantajı müşteri memnuniyetini artırabilmesidir. Müşteri memnuniyetini artırmasının yanında diğer avantajlarından bazıları şu şekildedir;

  • Sattığınız ürünlerin müşterilerinize ulaşabilmesi için kargolanma sürecinin maliyetlerini düşürürsünüz.

  • Uygun fiyatlı bir kargo firması ile anlaşma yaptığınız takdirde ürün başına maliyetiniz azalır ve karınız artar.

  • Kargo anlaşmanız kapsamında ücretsiz kargo kampanyası uygulayabilirsiniz. “Ücretsiz Kargo” kelimesi müşteriler üzerinde son derece etkili olduğu için satışlarınızda artış yaşanabilir.

  • İşlemlerinizi daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • Çeşitli depolama problemlerinin önüne geçebilirsiniz.

  • Sadık müşteri oranınızı artırabilirsiniz.

Kargo Anlaşması Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

E-ticaret kargo anlaşmasının avantajlarından tam olarak yararlanabilmeniz için anlaşma yaparken bazı unsurlara dikkat etmeniz gerekiyor. İnternetten satış için kargo anlaşması yaparken dikkat etmeniz gerekenlerden bazıları şu şekildedir;

Kargo Şubesinin Bulunduğunuz Konuma Uzaklığı

Ürünlerinizi depoladığınız alanın yakınlarında şubesi bulunan kargo firmalarına öncelik vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Çünkü şube sizden ne kadar uzak olursa, kargonun sizden alınması ve müşteriye iletilmesi o kadar uzun sürer. Bu noktada “Ürünü kargo şubesine ben götürürüm” şeklinde düşünüyorsanız, yakıt ücretini ve zaman faktörünü unutmamalısınız.

Desi ve Gönderim Ücreti

Kargo anlaşmasının temel amaçlarından biri de kargo giderlerini azaltmaktır. Kargo giderlerini azaltmak için kargo firmasının size sunduğu ücretlendirmelere dikkat etmeniz gerekiyor. 

Kargo gönderim ücretini etkileyen temel faktör ise desi olarak bilinir. Desi, kargonun paketiyle birlikte taşıdığı hacimsel ağırlığı temsil etmektedir. Kargonun boyutuna ve ağırlığına göre kargo ücretinde değişiklik yaşanmaktadır. Bu yüzden kargo anlaşması yaparken kargo firmasının size sunduğu desi ve gönderim ücretlerini incelemeniz ve gerekli hesaplamaları yapmanız gerekmektedir. 

Bunun yanında sabit fiyatlı bir anlaşma da yapabilirsiniz.

Taahhütsüz Anlaşma

Kargo anlaşmasının taahhütsüz olması son derece önemlidir. Kargo firmasına belirli bir süre boyunca onlarla çalışacağınızın garantisini vermeniz, bazı olumsuz durumlara sebep olabilir. Bu yüzden kargo firmanızı istediğiniz an değiştirebilmek için taahhütsüz anlaşma seçeneklerine dikkat etmelisiniz.

  • İade şartları ve hasarlı ürün durumu

  • Ürünlerin teslim alınma saati

  • Teslimat süresi

  • Müşteri bilgilendirme

E-ticaret Kargo Anlaşması İçin Şirket Gerekli Mi?

E-ticaret kargo anlaşması yapabilmek için kargo firmalarıyla görüştüğünüzde sizden istenen belgeler genel olarak aynıdır. 

Bazı belge değişiklikleri olsa dahi bu değişiklikler çok büyük değildir. İstenilen belgeler kargo firmasına göre değişiklik gösterse dahi bütün firmaların istediği ortak belgeler vardır. Bu belgelerden biri de “Vergi Levhası” olarak bilinir.

E-ticaret kargo anlaşması yapabilmek için vergi levhasına sahip olmanız gerekiyor. Vergi levhasına sahip olmak için de şirketiniz olması gerekiyor. Yani “E-ticaret kargo anlaşması için şirket gerekli mi?” sorusunun cevabı “Evet, gerekli.” şeklindedir. 

E-ticaretle uğraşırken, satışlarınızı gerçekleştirirken bir şirketiniz yoksa firma fark etmeksizin herhangi bir kargo firmasıyla anlaşma yapamazsınız. 

Öneri İçerik: E-ticaret için Şirket Kurmak - Gerekli Belgeler

Bu yazımızda sizler için e-ticaret kargo anlaşmasıyla ilgili merak edilen noktalara değindik.

E-ticaret Kargo Anlaşması ile İlgili SSS

E-ticaret kargo anlaşması nasıl yapılır?

Size uygun kargo firması ile iletişime geçmeli ve gerekli prosedürler ile ilgili bilgi almalısınız. Bunların ardından e-ticaret için kargo anlaşmanızı tamamlayabilirsiniz.

E-ticaret kargo anlaşmasının avantajları nelerdir?

Kargo anlaşması ile ürünlerinizin uygun maliyetlerle müşterilerinize ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca, sadık müşteri kitlenizi arttırabilir ve depolama maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Kargo anlaşması yaparken nelere dikkat edilmeli?

E-ticaret için kargo anlaşması yaparken bulunduğunuz konum ile kargo şubesinin arasındaki mesafeye, kargo anlaşmasının taahhütsüz olmasına ve desi miktarına dikkat etmelisiniz.

Kargo anlaşması için şirket kurulması zorunlu mu?

Kargo firmaları ile anlaşma için görüştüğünüzde sizden vergi levhanız da istenir. Vergi levhası alabilmeniz için de şirket kurmalısınız.