E-ticaret Nace Kodu Nedir? Nasıl Sorgulanır?

1 yıl önce

E-ticaret Nace Kodu Nedir? Nasıl Sorgulanır?

E-ticarete başlamak istiyorsanız, yapmanız gereken pek çok farklı işlem vardır. Bu işlemlerden biri de Nace Kodu almaktır. İnternetten satış için nace kodu almadan e-ticaret yapamazsınız. Peki nedir bu Nace Kodu?

Avrupa Birliği’nde nace koduna “Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması” denmektedir. Bunun yanında Ekonomik Faaliyetler İsimlendirilmesi olarak da bilinmektedir. 

Nace kodu; Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlerin yaptıkları işlerin tehlikesine göre sınıflandırılmasında kullanılan 6 haneli bir kod sistemidir. Nace kodu sayesinde kuruluşlar iş faaliyetlerine göre gruplandırılmaktadır. 

E-ticaret Nace kodu ile ilgili merak edilen sorular bununla sınırlı değildir. Nace kodu ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Nace Kodu Ne İşe Yarar?

Nace kodu iş yerinin faaliyet alanını ve buna bağlı olarak iş yeri tehlike sınıfı bilgisini veren son derece önemli bir koddur. Nace koduna göre gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alabilirsiniz. Bu sayede iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli işlemleri belirlemeniz çok daha kolay olacaktır. Bu yüzden nace kodu belirlenirken hata yapılmaması gerekmektedir. 

Bu noktada karşımıza 3 farklı tehlike grubu karşımıza çıkıyor. Bunlar;

  • Az Tehlikeli: Gıda, E-ticaret ve Büro Hizmetleri gibi.

  • Tehlikeli: İmalat, Kesme ve Boyama gibi.

  • Çok Tehlikeli: Tersane, Maden ve İnşaat gibi.

Nace Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?

Nace kodu değiştirilebilen bir koddur. Nace kodunun değiştirilmesini gerektirecek 2 konu vardır. Bunlardan ilki, yanlış kodu girmek. Eğer ki bir şirketin kodu sisteme yanlış girilmişse, nace kodu değişikliği yapılması gerekiyor. Diğer konu ise şirketin faaliyet alanının değişmesidir. Bir şirket gıda sektöründe başlayıp daha sonra e-ticarete geçiyorsa, nace kodunu değiştirmesi gerekiyor. 

Nace kodu değişikliğinin yapılabilmesinin farklı yolları bulunuyor. Değişiklil için “NACE Kodu Değişikliği Talep Dilekçesi” hazırlanabilir. Şirketin resmi olarak bağlı olduğu vergi dairesine hazırlanan bu dilekçe verilmelidir. Dilekçenin verilmesinin ardından nace kodu değişikliği ile ilgili resmi süreç başlar. 

Dilekçeyi değerlendirmeye alan vergi dairesi, memurlarını şirkete gönderir. Görevli memurlar, dilekçede belirtildiği gibi bir faaliyet değişikliğinin olup olmadığını kontrol eder. Görevli memurlar şirket faaliyet alanının değiştiğine kanaat getirdiğinde nace kodu değişikliği gerçekleştirilebilir. 

Nace kodu değişikliğinin ardından alınan yeni kod vergi levhasına işlenir. Buradan sonra şirket bu yeni kodu kullanarak işlemlerini yapmaya başlar. Aynı zamanda değiştirilen kod, devlet kurumları tarafından kabul görür.

Nace kodu değişikliği yapmanın bir başka yolu ise SGK üzerinden başvurmaktır. SGK’ya internet üzerinden kod değişikliği başvurusu yapılabilmektedir. SGK’nın internet sitesi üzerinden başvurunun yapılmasının ardından SGK tarafından gerekli incelemeler yapılır. İncelemelerin ardından nace kodu değiştirilebilir. 

Ayrıca 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre şirketlerin tehlike sınıflarını doğru bir şekilde belirtmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde çeşitli yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yani bir nace kodu değişikliği söz konusu ise bu değişikliği SGK’ya bildirmek zorundasınız.

E-ticaret Nace Kodu Sorgulama

Nace kodu sorgulama ya da e-ticaret faaliyet kodu sorgulama işlemini yapabilmek için farklı yöntemler kullanılabilmektedir. E-ticaret şirketleri dahil olmak üzere nace kodu sorgulamak için vergi levhasındaki ana faaliyet alanına bakılmalıdır. Burada yer alan SGK sicil numarası kontrol edilir ve bağlı olduğunuz ticaret odasının internet sitesi üzerinden nace kodu sorgulayabilirsiniz. Bağlı olduğunuz ticaret odasının internet sitesinden kod sorgulayabilmek için şu adımları izleyebilirsiniz;

  • Bağlı olduğunuz ticaret odasının internet sitesine girin ve kullanıcı girişinizi yapın. 

  • Karşınıza çıkan ekrandaki menüden “Tescil ilan kuruluş” sekmesini tıklayın. Ardından “Sicil kayıtları” sayfasına girin.

  • Sicil kayıtları sayfasındaki listeden firmayı bularak, “Firma detay” butonuna bastıktan sonra nace kodunu sorgulayabilirsiniz.

Bunun yanında SGK üzerinden Nace kodu sorgulama işlemi de yapılabilmektedir. SGK resmi internet sitesine giriş yaparak nace kodu sorgulayabilirsiniz. Listeden firmaların kodlarını görebilir ve hangi sınıfa girdiklerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca firmanızın SGK sicil numarasının 2. 3. 4. 5. 6. ve 7. rakamları, Nace kodunuzu oluşturmaktadır. 

E-ticaret Nace Kodu Nasıl Alınır?

E-ticaret Nace kodu alabilmek için ticari faaliyete başlamadan önce nace kodunu öğrenmeniz gerekiyor. Aynı zamanda Ticaret Odasına resmi olarak kayıt yaptırmadan önce de nace kodunuzu belirlemeniz gerekiyor. 

Genel olarak Nace belirlemek için muhasebecinizden ya da mali müşavirinizden destek almanız gerekebilir. Ancak e-ticaret için nace kodu “47.91.14- Radyo, Televizyon, Posta Yoluyla veya İnternet Üzerinden Yapılan Perakende Ticaret” olarak belirlenmiştir. 

Bunun yanında e-ticaret için şirket kurulumu yaparken vergi dairesinden nace kodunuzu alabilirsiniz.

Öneri İçerik: https://www.temasis.net/blog/e-ticaret-vergi-muafiyeti