Faturasız Ürün Satma Cezası Ne Kadar?
Bir ürün ya da hizmet satıldığında fatura kesilmesi istisnai durumlar hariç zorunludur. Örneğin; amatör bir şekilde ikinci el ürün satmak bu istisnalardan biridir. Ancak genel olarak faturasız ürün satmak yasaktır ve cezası vardır.
Faturasız ürün satma cezası çeşitli parametrelere göre değişiklik gösterir. Bunun yanında genel olarak faturasız ürün satmak 500 TL’den az olmamak şartıyla birlikte kesilmeyen fatura tutarının %10’u kadardır.
Fatura kesmeden ürün satmak yani faturasız ürün satmak ile ilgili bazı sorular sık sık sorulmaktadır. Yazımızın devamını okuyarak, bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Faturasız Ürün Satmak Suç Mu?
Faturasız ürün satmak bir suç teşkil etmektedir. Vergi Usul Kanunu’na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir.
240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL’dir.
Ancak faturasız satış yapmak da mümkündür. Eğer vergi mükellefi değilseniz, fatura kesmeden satış yapabilirsiniz. Yani belirli şartlar altında vergisiz e-ticaret yapabilirsiniz.
Faturasız Ürün Satın Almak Suç Mu?
Faturasız ürün satmak kadar faturasız ürün satın almanın da suç olup olmadığı ciddi bir merak konusudur. Şöyle ki; faturasız ürün satın almak da suç teşkil etmektedir.
Çünkü faturasız olarak alınan ürünün kaçak ya da çalıntı olma ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden geleneksel ticarette ve e-ticarette faturasız ürün satın almak suçtur. Satıcı tarafa kesilen cezanın belirli bir oranı alıcı tarafa da yansıtılmaktadır.
Ancak belirli şartlar altında internetten faturasız ürün satmak ve satın almak, herhangi bir suç teşkil etmemektedir.
Faturasız Satış Yapanlar Nereye Şikâyet Edilebilir?
Faturasız satış yapanları farklı yerlere şikâyet edebilirsiniz. Bu yerlerden bazıları şu şekildedir;
Alo 124 – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),
Alo 189 – Vergi İletişim Merkezi (Gelir İdaresi Başkanlığı),
E-devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı kapsamında “Vergi Kayıp ve Kaçağına İlişkin İhbar Bildirimi” aramasını kullanarak,
[email protected] e-mail adresine mail atarak,
Son olarak da vergi dairesine giderek şikâyette bulunabilirsiniz.
Fatura Verilmezse Ne Olur?
Bir ürün ya da hizmet satışı gerçekleştiğinde fatura kesildiyse, satıcı tarafından bu fatura alıcı tarafa iletilmelidir. Eğer fatura kesilmişse ve alıcı tarafa iletilmemişse, alıcı taraf faturayı talep etmeli ya da satıcı taraf daha sonra faturayı alıcı tarafa iletmelidir.
Fatura alıcı taraf tarafından talep edilirse ve buna rağmen satıcı taraf faturayı vermezse, satıcı taraf çeşitli cezalarla karşı karşıya kalabilir. Çünkü alıcı taraf bir ürün ya da hizmet satın aldığında faturayı alma hakkına sahiptir. Bu durum geleneksel ticaret ve e-ticaret için geçerlidir.
İlgili İçerikler:
E-ticaret Vergi Muafiyeti Sınırı