E-gider Pusulası Nedir? Zorunlu Mudur?

1 yıl önce

E-gider Pusulası Nedir? Zorunlu Mudur?

Gider pusulası; vergi mükellefi olan kişilerin, vergi mükellefi olmayan kişilerden ürün ya da hizmet aldıklarını belgeleyebilmek için oluşturulan bir evraktır. Gider pusulası uzun yıllardır aktif olarak kullanılmaktadır. 

Bunun yanında son yıllarda E-gider pusulası hayatımıza girmiştir. E-gider pusulası kullanılmaya başlanmasından bu yana sık sık E-gider pusulası nedir sorusu sorulmaktadır. 

E-gider pusulası; gider pusulası ile aynı işlevlere sahiptir. Gider pusulasından temel farkı, E-gider pusulası elektronik bir ortamda oluşturulmaktadır. Ayrıca gider pusulası ve e-gider pusulası, tüketiciye satılan malın iade alınması durumunda da düzenlenebilmektedir. 

İnternetin hayatımızın bir parçası olmasıyla birlikte e-gider pusulası sık sık kullanılmaktadır. E-gider pusulasının sık kullanımı ile birlikte bu konu ile ilgili bazı sorular sorulmaktadır. 

Yazımızın devamını okuyarak, e-gider pusulası ile ilgili merak edilen pek çok farklı soruya cevap bulabilirsiniz.

E-gider Pusulası Kimler İçin Zorunlu?

E-gider pusulasının kimler için zorunlu olduğu yapılan denetimler ve analizler sonucunda belirlenir. Yapılan denetimler ve analizler sonucunda vergi uyumunun yetersiz ve riskli olması durumunda bu mükelleflerin e-gider pusulasına geçmesi zorunlu kılınır. 

Bu noktada şunu belirtmemiz gerekiyor; bu mükelleflerin belirli bir faaliyet, satış ya da endüstriden olması gerekmez. Yani gerekli görülmesi durumunda mükelleflerin yaptığı iş göz ardı edilir. 

Yapılan denetimler ve analizler sonucunda mükellefin e-gider pusulasını kullanması zorunlu kılınırsa, mükelleflere bildiri gönderilir. Mükellef bildirim aldıktan sonra 3 ay içerisinde e-gider pusulasına geçmek zorundadır. 3 ay içerisinde e-gider pusulasına geçiş yapmayan mükelleflere hukuki yaptırımlar uygulanır. 

Ayrıca e-ticaret firmaları çeşitli yöntemlerle tanıtımlarını yaptırdıkları kişilere e-gider pusulası kesmek zorundadır. 

Görüldüğü üzere e-gider pusulası, oldukça geniş bir kitle tarafından kullanılır. E-gider pusulası kullanmıyorsanız ve kullanmak zorunda olup olmadığınızı bilmiyorsanız, profesyonel kişilere danışarak bilgi almalısınız. Böylece e-gider pusulası zorunluluğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

E-gider Pusulası Nasıl Düzenlenir?

E-gider pusulası nedir sorusundan sonra e-gider pusulası ile ilgili merak edilen soruların başında nasıl düzenlendiği geliyor. E-gider pusulası düzenleyebilmek için şu adımları takip edebilirsiniz;

  • E-gider pusulası oluşturulurken ve gönderilirken uyulması gereken bir format bulunuyor. Bu formatla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html adresinde yayınlanan kılavuzlara bakmanız gerekiyor. 

  • Kılavuza baktıktan sonra kılavuza uygun bir şekilde e-gider pusulası düzenlemeniz gerekiyor.

  • Elektronik ortamda düzenlenen gider pusulasının bir adet çıktısı alınır.

  • Alınan çıktı sadece muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanması yeterlidir. (Düzenleyenin kâğıt çıktı üzerine ıslak imza atma şartı yoktur.)

  • Belgeyi düzenleyen taraf, belgeyi kâğıt ortamında muhafaza ve ibraz etmesi gerekiyor.

  • Belge muhataba kâğıt şeklinde ya da elektronik ortamda iletilebilir.

E-gider pusulası düzenlemek için bu adımları takip edebilirsiniz. E-gider pusulası düzenlenmesi ile ilgili teknik detaylar zaman zaman değişiklik gösterebildiği için özellikle ilk defa e-gider pusulası düzenlemeden önce yasal kılavuzu incelemelisiniz.

E-gider Pusulasında Olması Gerekenler

E-gider pusulasında olması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Alıcının adı, soyadı ya da unvanı, vergi dairesi, TCKN/ VKN’si ve adresi

  • E-gider pusulasının tarihi, saat ve dakika olarak düzenlenme zamanı ve belge numarası

  • Satıcının adı, soyadı ya da unvanı, vergi dairesi, TCKN/VKN’si ve adresi

  • İşin mahiyeti ve ücreti

  • Malın cinsi, türü, miktarı ve bedeli

  • Malın ya da hizmetin vergisi ve varsa diğer kesintilerin tutarı 

  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sisteminden sorgulanabilmesi, görüntülenebilmesi ve doğrulanabilmesi için gerekli bilgileri içeren karekod ya da barkod

E-gider pusulasında olması gerekenler bu şekildedir. Bunun yanında bu bilgilerde değişiklik olması durumunda GİB internet sitesinde gerekli duyuru yapılacaktır. GİB internet sitesine ulaşabilmek için https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html linkini kullanabilirsiniz.

E-gider Pusulası Kullanmamanın Cezası

E-gider pusulasını kullanması zorunlu kılınan mükellefler, e-gider pusulasını kullanmaması durumunda hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalır. 

E-gider pusulası kullanmayan mükellefler, özel usulsüzlük cezaları kapsamında cezalandırılır. Bu ceza ise genellikle e-gider pusulası düzenlenmeyen işlem tutarının %10’unu tutarındadır. Ancak bazı durumlarda bu orana ek olarak cezalar da yansıtılmaktadır.

E-gider pusulasının kesilmemesi ile ilgili istisnai durumlar da bulunmaktadır. Eğer istisnai durumlardan biri yaşanması durumunda, e-gider pusulası kullanmamanın cezası yoktur. E-gider pusulası kullanmamanın cezası ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için bu konuda uzman olan kişilerle iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.