E-gider Pusulası Nedir? Zorunlu Mudur?
Gider pusulası; vergi mükellefi olan kişilerin, vergi mükellefi olmayan kişilerden ürün ya da hizmet aldıklarını belgeleyebilmek için oluşturulan bir evraktır. Gider pusulası uzun yıllardır aktif olarak kullanılmaktadır.
Bunun yanında son yıllarda E-gider pusulası hayatımıza girmiştir. E-gider pusulası kullanılmaya başlanmasından bu yana sık sık E-gider pusulası nedir sorusu sorulmaktadır.
E-gider pusulası; gider pusulası ile aynı işlevlere sahiptir. Gider pusulasından temel farkı, E-gider pusulası elektronik bir ortamda oluşturulmaktadır. Ayrıca gider pusulası ve e-gider pusulası, tüketiciye satılan malın iade alınması durumunda da düzenlenebilmektedir.
İnternetin hayatımızın bir parçası olmasıyla birlikte e-gider pusulası sık sık kullanılmaktadır. E-gider pusulasının sık kullanımı ile birlikte bu konu ile ilgili bazı sorular sorulmaktadır.
Yazımızın devamını okuyarak, e-gider pusulası ile ilgili merak edilen pek çok farklı soruya cevap bulabilirsiniz.
E-gider Pusulası Kimler İçin Zorunlu?
E-gider pusulasının kimler için zorunlu olduğu yapılan denetimler ve analizler sonucunda belirlenir. Yapılan denetimler ve analizler sonucunda vergi uyumunun yetersiz ve riskli olması durumunda bu mükelleflerin e-gider pusulasına geçmesi zorunlu kılınır.
Bu noktada şunu belirtmemiz gerekiyor; bu mükelleflerin belirli bir faaliyet, satış ya da endüstriden olması gerekmez. Yani gerekli görülmesi durumunda mükelleflerin yaptığı iş göz ardı edilir.
Yapılan denetimler ve analizler sonucunda mükellefin e-gider pusulasını kullanması zorunlu kılınırsa, mükelleflere bildiri gönderilir. Mükellef bildirim aldıktan sonra 3 ay içerisinde e-gider pusulasına geçmek zorundadır. 3 ay içerisinde e-gider pusulasına geçiş yapmayan mükelleflere hukuki yaptırımlar uygulanır.
Ayrıca e-ticaret firmaları çeşitli yöntemlerle tanıtımlarını yaptırdıkları kişilere e-gider pusulası kesmek zorundadır.
Görüldüğü üzere e-gider pusulası, oldukça geniş bir kitle tarafından kullanılır. E-gider pusulası kullanmıyorsanız ve kullanmak zorunda olup olmadığınızı bilmiyorsanız, profesyonel kişilere danışarak bilgi almalısınız. Böylece e-gider pusulası zorunluluğu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
E-gider Pusulası Nasıl Düzenlenir?
E-gider pusulası nedir sorusundan sonra e-gider pusulası ile ilgili merak edilen soruların başında nasıl düzenlendiği geliyor. E-gider pusulası düzenleyebilmek için şu adımları takip edebilirsiniz;
E-gider pusulası oluşturulurken ve gönderilirken uyulması gereken bir format bulunuyor. Bu formatla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html adresinde yayınlanan kılavuzlara bakmanız gerekiyor.
Kılavuza baktıktan sonra kılavuza uygun bir şekilde e-gider pusulası düzenlemeniz gerekiyor.
Elektronik ortamda düzenlenen gider pusulasının bir adet çıktısı alınır.
Alınan çıktı sadece muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanması yeterlidir. (Düzenleyenin kâğıt çıktı üzerine ıslak imza atma şartı yoktur.)
Belgeyi düzenleyen taraf, belgeyi kâğıt ortamında muhafaza ve ibraz etmesi gerekiyor.
Belge muhataba kâğıt şeklinde ya da elektronik ortamda iletilebilir.
E-gider pusulası düzenlemek için bu adımları takip edebilirsiniz. E-gider pusulası düzenlenmesi ile ilgili teknik detaylar zaman zaman değişiklik gösterebildiği için özellikle ilk defa e-gider pusulası düzenlemeden önce yasal kılavuzu incelemelisiniz.
E-gider Pusulasında Olması Gerekenler
E-gider pusulasında olması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Alıcının adı, soyadı ya da unvanı, vergi dairesi, TCKN/ VKN’si ve adresi
E-gider pusulasının tarihi, saat ve dakika olarak düzenlenme zamanı ve belge numarası
Satıcının adı, soyadı ya da unvanı, vergi dairesi, TCKN/VKN’si ve adresi
İşin mahiyeti ve ücreti
Malın cinsi, türü, miktarı ve bedeli
Malın ya da hizmetin vergisi ve varsa diğer kesintilerin tutarı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sisteminden sorgulanabilmesi, görüntülenebilmesi ve doğrulanabilmesi için gerekli bilgileri içeren karekod ya da barkod
E-gider pusulasında olması gerekenler bu şekildedir. Bunun yanında bu bilgilerde değişiklik olması durumunda GİB internet sitesinde gerekli duyuru yapılacaktır. GİB internet sitesine ulaşabilmek için https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html linkini kullanabilirsiniz.
E-gider Pusulası Kullanmamanın Cezası
E-gider pusulasını kullanması zorunlu kılınan mükellefler, e-gider pusulasını kullanmaması durumunda hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalır.
E-gider pusulası kullanmayan mükellefler, özel usulsüzlük cezaları kapsamında cezalandırılır. Bu ceza ise genellikle e-gider pusulası düzenlenmeyen işlem tutarının %10’unu tutarındadır. Ancak bazı durumlarda bu orana ek olarak cezalar da yansıtılmaktadır.
E-gider pusulasının kesilmemesi ile ilgili istisnai durumlar da bulunmaktadır. Eğer istisnai durumlardan biri yaşanması durumunda, e-gider pusulası kullanmamanın cezası yoktur. E-gider pusulası kullanmamanın cezası ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için bu konuda uzman olan kişilerle iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.