E-ticaret Altyapısı Nedir? Nasıl Seçilmelidir?

1 yıl önce

E-ticaret Altyapısı Nedir? Nasıl Seçilmelidir?

E-ticarete başlayacak olan kişilerin pek çok farklı konuda karar vermesi gerekiyor. Alınan bu kararlar, e-ticarette başarılı olmanız için oldukça önemli. Bu konulardan biri de “E-ticaret Altyapısı” olarak biliniyor. 

E-ticaret altyapısı son derece önemli olduğu için “E-ticaret altyapısı nedir?” sorusu sık sık soruluyor.

E-ticaret altyapısı; e-ticaret sitelerinin satış ve pazarlama gibi işlemlerinin yönetilebilmesi için kullanılan bir yazılım uygulamasıdır. E-ticaretten istenilen sonuçların elde edilebilmesi için e-ticaret altyapısı seçimi son derece önemlidir. 

E-ticaret altyapıları ile ilgili merak edilen sorular nedir sorusuyla sınırlı değildir. Konuyla ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

E-ticaret Altyapısı Kullanmanın Avantajları

E-ticaret altyapısı nedir sorusunun ardından merak edilen diğer konu e-ticaret altyapısı kullanmanın avantajları geliyor. 

E-ticaret altyapısını kullanmanın avantajlarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • E-ticaret sitenizde SEO uyumluluğu sağlayarak, sitenizin organik trafik çekmesini sağlar. Ziyaretçi sayısınız arttığı için Google’da üst sıralara çıkarsınız ve bu çıkış satışlarınıza olumlu bir şekilde yansır.

  • Ürün satışı, alışı, kargolanması ve stoklanması gibi işlemleri daha basit bir hale getirir. Bu sayede oldukça önemli olan bu işlemlerde hata payınız oldukça düşer.

  • E-ticaret altyapısına göre değişiklik gösteren raporlama seçenekleri sayesinde sitenizi ve markanızı geliştirebilmenize olanak sağlar.

  • E-ticaret sitenizi çok daha hızlı bir şekilde kullanıma sunmanızı sağlar.

  • Müşteri destek hizmetlerine yardımcı olarak, müşteri memnuniyetini artırmanızı sağlar.

  • Genel olarak maliyeti düşüktür.

  • Sitenizde bir hata ile karşılaşma olasılığınız son derece düşüktür.

E-ticaret Altyapısını Oluşturan Unsurlar

E-ticaret altyapıları oldukça geniş bir konuyu kapsamaktadır. Peki, e-ticaret altyapısını oluşturan unsurlar nelerdir? 

E-ticaret altyapısını oluşturan unsurlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • E-ticarete yeni başlayan kişilerin sipariş yönetimi, kargolama süreci ve ürün stok durumu güncelleme gibi farklı süreçlerde yardıma ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden e-ticaret altyapısının bünyesinde destek sistemi bulunmaktadır.

  • E-ticaret sitelerinin güvenliğinin sağlanabilmesi ve ziyaretçilerin siteye karşı güven besleyebilmesi için SSL sertifikaları vardır. SSL sertifikaları, ziyaretçilerin gizliliğini sağlayan bir sertifika türüdür. SSL sertifikası oldukça önemli olduğu e-ticaret altyapılarının bünyesinde bulunur.

  • E-ticaret sitenizin popülaritesini artırmak ve daha çok müşteri çekebilmek için çeşitli kampanyalar oluşturmanız gerekir. Bu yüzden e-ticaret altyapısının bünyesinde bu kampanyaları hızlı bir şekilde oluşturabilmeniz için kampanya modülleri bulunur.

  • E-ticaret sitenizin organik trafik çekebilmesi için SEO son derece önemlidir. Tercih edeceğiniz e-ticaret altyapısının SEO uyumluluğuna sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

  • E-ticaret sitenizi büyütmek için çeşitli sipariş, ürün ve ödeme gibi çeşitli konularda raporlardan faydalanmanız gerekiyor. Tercih edeceğiniz e-ticaret altyapısında bunlar gibi çeşitli raporların olmasına dikkat etmelisiniz.

Genel olarak e-ticaret oluşturan unsurlar bu şekildedir. Bunların dışında veri yedekleme, dijital pazarlama modülleri ve sanal pos entegrasyonu gibi özellikler de e-ticaret altyapı sistemini oluşturan önemli unsurlar arasında yer almaktadır. 

E-ticaret Altyapısı Seçimi Nasıl Olmalı?

E-ticaret altyapısının seçimi oldukça önemlidir. Doğru ve hızlı bir şekilde çalışan, sorunlarınıza çözüm üreyen e-ticaret altyapısı sayesinde e-ticaretten beklentilerinizi daha hızlı bir şekilde karşılayabilirsiniz. Peki e-ticaret altyapı seçimi nasıl olmalı? Bu sorunun cevabını 7 madde ile cevaplayacağız.

1-Kolay Site Kurulumu

E-ticaret altyapısını seçerken site kurulum işleminin kolay olmasına dikkat etmelisiniz. Kolay site kurulumu sayesinde aklınızdaki e-ticaret sitesini kurabilirsiniz. Kolay site kurulumu sayesinde bu işlem için harcayacak olduğunuz zamanı azaltabilir ve artan zamanınızı farklı konular üzerinde çalışarak değerlendirebilirsiniz.

2-Sade ve Kullanışlı Yönetim Paneli

Özellikle e-ticarete yeni atılan kişiler, e-ticaret sitesinin yönetim paneli ile karşılaştığında zor anlar yaşayabilir. İşlemlerin nereden ve nasıl yapılacağı, hangi işlemlerin yapılması gerektiği gibi pek çok farklı özellikle karşılaşan kullanıcılar zor anlar yaşayabilir. Ancak sade ve kullanışlı yönetim paneline sahip olan bir e-ticaret altyapısı seçtiğiniz takdirde bu sorunlarla karşılaşmazsınız. İlk bakışta neleri yapmanız gerektiğinizi ve nasıl yapacağınızı anlayabilirsiniz.

3-Hızlı Açılan Web Sitesi

Bir web sitesinin açılış hızı çok önemlidir. E-ticaret siteniz, ürünleriniz ve fiyatlarınız çok iyi olsa dahi eğer siteniz yavaş açılıyorsa, Google sıralamasında üst sıralara çıkmanız oldukça zordur. 

Hızlı açılan bir e-ticaret sitesi sayesinde Google sıralamalarında üst sıralara çıkmak için oldukça önemli bir adım atmış olursunuz. Bunun dışında şunu belirtmemiz gerekiyor, bir web sitesinin ortalama açılış süresi 2,5-3 saniye civarında olmalıdır. 

4-Kolay ve Kullanışlı Tasarım Editörü

E-ticaret sitenizde müşteri tepkilerine göre değişiklik yapmanız gerekebilir. Örneğin; bir butonun yerini değiştirebilir ya da ürünleriniz için yeni bir kategori oluşturabilirsiniz. Bu işlemleri hızlı ve doğru bir şekilde yapabilmek için kolay ve kullanışlı bir tasarım editörüne sahip olmanız gerekiyor. Bu yüzden e-ticaret altyapı seçiminde tasarım editörünün kolay ve kullanışlı olduğuna emin olmalısınız.

5-Kaliteli Müşteri Desteği

E-ticaret altyapısı seçerken tercih ettiğiniz firmanın müşteri hizmetlerine 7/24 ulaşabiliyor olmalısınız. Çünkü e-ticaret sitenizle ilgili herhangi bir zamanda problem yaşayabilirsiniz. Probleminizin hızlı bir şekilde çözülebilmesi için kaliteli müşteri desteğine sahip olan bir firmayı tercih etmelisiniz.

6-Kargo ve Ödeme Sistemleri İle Entegrasyon

Kargo ve ödeme işlemlerinin kusursuz olması son derece önemlidir. Bu süreçlerde yaşanabilecek olan problemler, müşterilerinizin güvenini ciddi bir şekilde sarsar. Bu yüzden güvenli bir ödeme yöntemine sahip olmalı ve ödemesi yapılan ürünün kargolama süreci hızlı bir şekilde başlamalıdır. 

Kargo ve ödeme sistemleri ile entegrasyon özelliğinin e-ticaret altyapı tercihinde önemli bir parametre oluşturmasının sebebi budur. 

7-Pazaryerleri İle Basit Entegrasyon

E-ticarette başarılı olabilmek için pazaryerlerinde mağaza açmanız gerekebilir. Pazaryerlerinde açacak olduğunuz sanal mağazalarla kendi e-ticaret sitenizdeki ürünlerin fiyatları, stok durumları ve kampanyaların eş olması gerekir. 

Bunun sağlanabilmesi için e-ticaret altyapısının pazaryerleri ile basit entegrasyon özelliğine sahip olması gerekmektedir.

Genel olarak e-ticaret altyapısının seçiminde bunlara dikkat edilmelidir.

Temasis olarak e-ticaret altyapı hizmetimizle sizlere yardımcı oluyoruz. Bunun yanında hazır e-ticaret paketi hizmetimiz de bulunuyor. 

E-ticaret paketi tavsiyesi almak ya da hazır e-ticaret paketlerimizle ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için blog yazılarımızı okuyabilir veya iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.