E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nasıl Yapılır?

1 yıl önce

E-ticarette Kar Zarar Hesaplama Nasıl Yapılır?

Genele baktığımızda pek çok girişimin başarısız olduğunu görebiliyoruz. Ancak doğru işlemlerin yapıldığı girişimlerin oldukça başarılı olduğunu da görebiliyoruz. E-ticarette başarılı olmak için yapılması gereken işlemler vardır. Bu işlemlerden biri de “E-ticaret kâr zarar hesaplama” olarak biliniyor. 

E-ticarette başarılı olmak için kâr zarar hesaplamasının doğru şekilde yapılması gereklidir. Çünkü belirli periyotlarla yapılan bu işlemde yapılacak olan bir hata, girişimciyi ciddi bir şekilde yanıltır. 

İçeriğimizin devamında, e-ticaret kâr zarar hesaplama ile ilgili bilgilere sahip olabilirsiniz.

Kar-Zarar Hesaplama Nedir?

E-ticarete başladığınızda bu işten bir gelir elde etmek istersiniz. Ürünleri satın aldıktan ve aldığınız ürünleri sattıktan sonra kar mı yoksa zarar yaptığınızı bilmeniz gerekir. İşte bu noktada karşımıza kar-zarar hesaplama işlemi çıkıyor.

Kar-zarar hesaplama; yaptığınız satışların sonucunda kar mı yaptığınızı yoksa zarara mı uğradığınızı anlayabilmenizi sağlayan bir işlemdir. Bu işlem sayesinde e-ticaretten kar edip etmediğinizi anlayabilirsiniz. 

E-ticaret Gelir Kalemleri

Kar-zarar hesaplama işlemini doğru bir şekilde yapabilmek için e-ticaret gelir kalemlerini bilmeniz gerekiyor. Böylece e-ticaret kar-zarar hesaplama işleminde hata yapmamış olursunuz. E-ticaret gelir kalemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Brüt satışlar

  • Net satışlar

  • Faaliyet karı

  • Diğer faaliyetler sonucunda gerçekleşen gelirler

  • Olağan dışı gelirler

  • Olağan kar

  • Dönem karı

E-ticaret Gider Kalemleri

E-ticaret kar hesaplama işleminin doğru bir şekilde yapılabilmesi için e-ticaret gelir kalemlerinin yanı sıra e-ticaret gider kalemlerinin de bilinmesi gerekiyor. Bu iki parametreyle ilgili gerekli detaylar bilinmesi durumunda doğru bir şekilde e-ticaret kar hesaplama işlemi yapılabilir. 

E-ticaret gider kalemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Ofis ya da depo kirası

  • Ofis ya da depo masrafları

  • Varsa çalışanların maaşları ve sigortaları

  • Satılamayan ürünlerin depo maliyetleri

  • Kullanılan yazılımların ücretleri

  • Kargo ücretleri

  • Varsa ürünlerin satışı için gerekli izin ve lisanslar

  • Pazarlama ve reklam giderleri

  • İade ürün masrafları

  • Vergiler

  • Satın alma maliyeti

E-ticaret Kar Zarar Hesaplama Formülü

E-ticaret kâr zarar hesaplama formülü pek çok farklı bileşeni içerir. E-ticaret kâr zarar hesaplama işlemi için gelir kalemlerinden elde edilen gelirler toplanmalı ve ardından gider kalemlerinden toplanmalıdır. Elde ettiğimiz toplam gelirlerden toplam giderleri çıkartarak, e-ticaretten kar mı sağlandığını yoksa zarar mı edildiğini anlayabiliriz. 

E-Ticaret’te Kar Artırma

E-ticaret kar hesaplama sonucu olumlu ya da olumsuz olsun, e-ticarette kar artırma işlemlerinin yapılması son derece önemlidir. Doğru bir şekilde yapılan işlemler sayesinde e-ticaret karınızı ciddi bir şekilde artırabilirsiniz. 

E-ticarette kar artırabilmek için yapılabilecek olan pek çok farklı işlem var. Bu işlemlerden 3 tanesini ele alacak olursak;

1-Web Sitesinin Kullanıcı Deneyimini Artırın

E-ticarette kar artırabilmek için e-ticaret sitenize daha çok ziyaretçi çekmelisiniz. E-ticaret sitenize daha çok ziyaretçi çekebilmek için yapabileceğiniz pek çok farklı işlem var. 

Ancak bu işlemleri kusursuza yakın bir şekilde uygulasanız dahi web siteniz kullanıcı deneyimine uygun değilse, uygulayacağınız işlemlerden beklediğiniz etkiyi göremezsiniz. Çünkü kullanıcı deneyimine uygun olmayan web sitelerinin Google’da üst sıralarına çıkması, ziyaretçilerin sitede vakit geçirmesi ve aksiyona girmesi oldukça zordur. 

Web sitenizin kullanıcı deneyimini artırarak ziyaretçilerin sitede geçirdiği zamanı artırabilir ve satın almaya yönlendirebilirsiniz. 

Web sitesinin kullanıcı deneyimini artırmanın farklı yolları vardır. Bu yolların başında ise site hızı geliyor. Bunun yanında canlı yardım seçeneği ve blog yazıları gibi içerikler sayesinde web sitesinin kullanıcı deneyimini artırabilirsiniz. 

Kullanıcı deneyimini artırmanın bir başka önemli yolu ise farklı cihazlar üzerinden web sitesinin kusursuz çalışabilmesidir.

Web sitesinin kullanıcı deneyimini artırabilmek için yapacağınız pek çok farklı işlem vardır. Bu işlemlerle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve uygulamak istiyorsanız, blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz. 

Temasis olarak web sitenizin kullanıcı deneyimini artırabilmek için yararlanabileceğiniz pek çok yazımız bulunuyor. Yazılarımızın yanı sıra iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilir ve web sitenizin kullanıcı deneyimini artırabilmek adına detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

2-Karı Yüksek Ürünleri Tercih Edin

E-ticarette karı artırabilmenin en temel yollarından biri de karı yüksek ürünleri tercih etmeniz olacaktır. Peki karı yüksek ürünleri nasıl bulabilirsiniz? İlk olarak ürünün internette satılabiliyor olması gerekiyor. 

Bunun yanında ürün hızlı tüketilebilmeli, güncel olmalı, sorunlara çözüm üretmeli ve hedef kitlesinin geniş olması gerekiyor. Bunlar gibi parametrelere dikkat ederek, karı yüksek ürünleri bulabilirsiniz. 

Karı yüksek ürünleri tercih ederek, e-ticarette karınızı ciddi bir şekilde artırabilirsiniz. Karı yüksek ürünlerin bulunması oldukça önemli olduğu için blog yazılarımızda bu konuyu daha derin bir şekilde ele aldığımız yazılar bulunuyor. 

Bu yazıları okuyarak, karı yüksek ürünleri daha kolay bulabilir ve e-ticarette neler satabileceğinize dair fikir sahibi olabilirsiniz.

3-Pazaryeri Entegrasyonlarından Faydalanın

Pazaryeri entegrasyonu; N11, Trendyol ve Hepsiburada gibi popüler pazaryerlerinde mağazası olan satıcıların, gerekli süreçleri kolaylaştırabilmek ve en önemlisi karını artırabilmek için kullanılan bir entegrasyon modelidir. 

Pazaryeri entegrasyonları sayesinde hedef kitlenize ve potansiyel müşterilerine daha kolay ulaşabilir, marka bilinirliğinizi artırabilir, kendi e-ticaret sitenizin trafiğini artırabilir ve rakiplerinizle olan rekabette avantajlı bir konuma geçebilirsiniz. Bunlar, pazaryeri entegrasyonlarının faydalarından sadece bazılarıdır. 

Pazaryeri entegrasyonlarının faydalarını göz önünde bulundurduğumuzda, e-ticarette kar arttırmak için pazaryeri entegrasyonlarının önemini anlayabiliriz.