Google'da Aramalarda Öne Çıkma İpuçları-Ne Yapılmalı?

1 yıl önce

Google'da Aramalarda Öne Çıkma İpuçları-Ne Yapılmalı?

Bir e-ticaret sitesine ya da bir web sitesine sahipseniz, Google aramalarda öne çıkma siteniz için oldukça önemlidir. 

Google’da üst sıralara çıkmak, sitenize daha fazla ziyaretçi çekmenizi sağlayacaktır. Bu sayede markanız daha tanınır bir hale gelir ya da e-ticaret sitesine sahipseniz, satışlarınızı artırmanızı sağlar. 

Google aramalarda öne çıkmanın daha pek çok farklı avantajı vardır. Bu avantajlardan faydalanabilmek için Google’da üst sıralara nasıl çıkacağınız hakkında fikir sahibi olmanız gerekiyor. 

Peki Google’da üst sıralara nasıl çıkılır ve Google sıralamasını etkileyen faktörler nelerdir? Yazımızın devamını okuyarak bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Google Sıralamasını Etkileyen Faktörler

Google’da öne çıkmak için ilk olarak Google sıralamasını etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Google sıralamasını etkileyen faktörlerden bazıları şu şekildedir;

  • Sitenizin açılış hızı en fazla 2,5-3 saniye olmalıdır. 3 saniyeden daha geç açılan siteler genellikle kullanıcılar tarafından tercih edilmez.

  • Anahtar kelimelerin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve gerekli alanlarda kullanılması.

  • İçeriklerin kalitesi artıkça, üst sıralarda yer alırsınız. 

  • Sitenin farklı platformlarda (bilgisayar, tablet, mobil) doğru ve kusursuz bir şekilde çalışması.

  • Sitenin güncel olması.

  • Backlinklerin doğru bir şekilde kullanılması.

  • Kullanıcı deneyimi.

Bu maddeler Google sıralamasını etkileyen faktörlerden sadece bazılarıdır. Saydığımız faktörler de kendi içerisinde farklı şekillerde değerlendirilmektedir. 

Bunlar gibi daha pek çok farklı parametre Google sıralamasını etkilemektedir. 

Bu parametrelerden bazılarını dışarıdan müdahale edebilirsiniz. Ancak domain kayıt tarihi gibi parametrelere müdahale edemezsiniz. 

Bu yüzden Google sıralamasını etkileyen faktörler arasından değişiklik yapabileceğiniz parametrelere odaklanmanız gerekmektedir. 

Google’da Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?

Google aramalarda öne çıkma için yapabilecek pek çok farklı işlem vardır. Bu işlemler yapılarak sitenizin sıralamasını yükseltebilir ve ilk sıralarda yer alabilirsiniz. Google’da ilk sıralarda çıkmak için yapabileceklerinizden 7 tanesini ele alacağız.

1-Anahtar Kelime Araştırması

Google’da üst sıralara çıkabilmek için anahtar kelime kullanımı son derece önemlidir. Ancak anahtar kelimenin gücünden faydalanabilmek için doğru anahtar kelimenin seçilebilmesi gerekir. 

Anahtar kelime seçimi yaparken insanların hangi kelimeyi arattığında sizi bulması gerektiğini belirlemeniz gerekir. 

Anahtar kelime araştırması yaparken kullanıcıların hangi kelimeleri ve cümleleri arattığını bulmanız gerekiyor. Bu noktada bulduğunuz anahtar kelimelerin kullanım oranı da oldukça önemli. Bulduğunuz anahtar kelimelerin belli bir yoğunluğa sahip olması gerekmektedir. 

Ayrıca anahtar kelime araştırması yaparken kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz kaynaklar bulunmaktadır. Bu kaynakların dışında bu konu özelinde hizmet sunan firmalarla da iletişime geçebilirsiniz.

2-Görsellerde Alt Etiketlerin Ayarlanması

Sitenizde kullandığınız görsellerin alt etiketlere sahip olması son derece önemlidir. Alt etiket; görsellerin taranmasını kolaylaştırmak için kullanılan bir etikettir. 

Sitenizdeki görsellere alt etiketler ekleyerek ve alt etiketleri doğru bir şekilde ayarlayarak Google görsel arama sonuçlarında yer alabilirsiniz. 

Örneğin; kazak satışı yapan bir e-ticaret siteniz varsa, sitenizdeki kazak görsellerinin alt etiketlerini ayarlayarak, Google görsel aramalarında üst sıralarda çıkmasını sağlayabilirsiniz. 

Böylece sitenize organik trafik çekebilir ve sitenizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması konusunda yardımcı olabilirsiniz.

3-Doğru Alt Başlıkların Kullanılması

Web sitenize yüklediğiniz içerikler sayesinde üst sıralara çıkmak için dikkat etmeniz gereken pek çok unsur vardır. Bu unsurlardan biri de içeriklerin alt başlıkları. Sitenize trafik çekmek, içeriklerin okunabilirliğini sağlamak için alt başlıkları doğru bir şekilde kullanmalısınız. 

İçeriklerinizin alt başlıklarını belirlerken ilk olarak alt başlığın altındaki yazıların, alt başlığa uygun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun yanında SEO açısında alt başlıklarda anahtar kelimeleri kullanmanız oldukça avantajlıdır. 

Alt başlıkların ve başlıkların altındaki yazıların doğru olması sayesinde Google içeriğinizi daha kolay anlayabilir ve üst sıralara çıkmanıza ciddi katkıda bulunur.

4-Yapısal Veri (Schema) Ayarları Yapmak

Yapısal veri (Schema), web sitenizi belirli bölümlere ekler ve Google tarafından içeriğinizin gerçekte ne hakkında olduğunu anlamasını sağlar. Bu ayarları yaparak, Google tarafından daha iyi anlaşılabilir ve hedef kitlenize daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

Çünkü bu ayarları yaptıktan sonra Google, sizi ön plana çıkarır ve kullanıcıları sitenizi ziyaret etme konusunda teşvik eder.

5-Site Hızının İyileştirilmesi

Sitenizin hızı farklı açılardan oldukça önemli bir parametredir. Site hızının etkili olduğu parametrelerden biri de Google sıralamanızdır. Siteniz yavaşsa, Google sitenizi üst sıralara çıkarmaz. 

Buradaki yavaş / hızlı sınırı ortalama 2,5-3 saniyedir. Eğer siteniz 3 saniyeden daha uzun bir sürede açılıyorsa, mutlaka sitenizin hızını iyileştirmelisiniz. Saliselerin dahi önemli olduğu bu noktada, site hızınızı mutlaka iyileştirmeye yönelik önlemler almalısınız.

6-Sitenin Taranabilir Olması

Sitenizin taranabilir olması oldukça önemlidir. Google taramakta zorlandığı siteleri anlayamaz ve sıralamaya alamaz. Bu yüzden Google’da üst sıralara çıkmak için siteniz mutlaka taranabilir olmalıdır.  

Sitenizi taranabilir yapmak için iyi bir sunucuya sahip olmalısınız. Bunun dışında sitenizin kod yapısını hafifletmelisiniz.

7-Kullanıcı Dostu Site Tasarımı

Bir web sitesinin en temel amacı kullanıcıları çekmektir. Kullanıcıları çekmenin farklı noktaları vardır. Ancak siteniz her ne kadar farklı açılardan kusursuz olsa dahi kullanıcı dostu değilse, üst sıralarda yer almanız pek mümkün değildir. Çünkü kullanıcılar bir şekilde sitenize ulaşsa dahi burada vakit geçirebilmeleri gerekir. Bu noktada sitenizin tasarımı ön plana çıkıyor. 

Kullanıcı dostu site tasarımı yapmak için sitenizi farklı platformlarda kusursuz çalışır bir hale getirebilir, butonlara yer verebilir ve kullanıcıların istedikleri yerlere kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayabilmek için gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.