KPI Nedir? E-ticaret Siteleri için KPI Metrikleri
E-ticarete başlayan hemen hemen herkesin belirli bir hedefi vardır. Genel olarak hedeflere ulaşabilmek için pek çok farklı işlem yapılabilir. Bu işlemlerin belirlenebilmesi kadar işlemlerin uygulanırken performans ölçümü de son derece önemlidir.
Peki, performans ölçümü nasıl gerçekleştirilebilir? Bu noktada karşımıza Key Performance Indicator ya da kısaca KPI çıkıyor.
KPI terimi son yıllarda sık sık karşımıza çıkıyor. Aslında farklı adlandırmalarla uzun yıllardır hayatımızda olan bir terim. Günümüzde sık sık karşımıza çıkması ve oldukça önemli olması nedeniyle “KPI Nedir” sorusu sık sık soruluyor.
KPI’nın açılımı Key Performanca Indicator şeklindedir. Dilimize ise genellikle Temel Performans Göstergeleri olarak çevriliyor.
KPI, kişilerin ya da kurumların belirlemiş olduğu hedeflere ulaşabilmek için yaptıkları işlemlerin performansını ölçmek için kullanılıyor.
KPI performans değerlendirmesi yaparak, kurum ya da kişilerin hedeflerine göre olması gerektiği yerde olup olmadığının belirlenmesinde aktif olarak kullanılır.
KPI nedir sorusuna verdiğimiz cevaptan da anlaşılabileceği üzere KPI, başta e-ticaret siteleri olmak üzere pek çok farklı noktada oldukça önemlidir.
Bu yüzden KPI ile ilgili belli başlı sorular sorulmaktadır. KPI ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz…
KPI Neden Önemlidir?
KPI’nın önemli olmasının pek çok farklı sebebi vardır. Bu sebeplerin başında ise hedefleriniz doğrultusunda ne kadar iyi performans gösterdiğinizi ölçebilmesi geliyor. Bunun yanında işletmenizin başarısını ve potansiyelini belirlediği için de KPI oldukça önemlidir.
KPI’lar, iş sürecinizin ne kadar verimli ya da verimsiz olduğunu belirleyebilmenizi sağlar. Bu sayede eksi ve artılarınızı görebilir, gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Ayrıca iş süreçlerinizin tutarlı olmasını sağlar ve böylece çalışanlar değişse dahi işletmeniz ciddi zararlar görmeden hedeflerine emin adımlarla devam edebilir.
Son olarak ise KPI’lar sayesinde uzun ve kısa vadeli hedeflerinizi daha net bir şekilde ortaya koyabilirsiniz. Böylece olumsuz durumlarda dahi hüsrana uğramak yerine eksiklerinizi görebilir ve başarılı olmanın anahtarını bulabilirsiniz.
KPI Nasıl Belirlenir?
KPI’lardan istenilen verimin alınabilmesi ve yanlış belirlenen hedeflerden dolayı işletmenin zarar görmemesi için KPI’ların doğru bir şekilde belirlenmesi son derece önemlidir. Bu yüzden KPI’lar belirlenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu hususlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
KPI’lar belirlenirken dikkat edilmesi gereken ilk husus, KPI’ların gerçekçi olmasıdır. Gerçekçi olmayan, ulaşılması imkansız olan hedefler motivasyon kaybına yol açar. Çalışanların, kişinin ve işletmenin potansiyeli doğru bir şekilde belirlenmeli ve gerçekçi hedefler tercih edilmelidir.
KPI’ların ölçülebilir olması son derece önemlidir. Buradaki ölçülebilirlik sayısal değerler ya da ölçülebilir değerlerdir. Sadece düşüncelerle KPI’lar ölçülemez. Yani KPI’lar belirlenirken, somut sonuçlar elde edilmelidir.
KPI’nın amacı tam olarak tespit edilmelidir. Buradaki amaç işletmeye göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, bir işletme için önemli olan hedef satış yapmak, bir başka işletme için para ya da zamanlama olabilir. Net bir amacı olan KPI’lar kullanılması çok daha faydalı olacaktır.
Son olarak KPI’lar belirlenirken iyi tasarlanmış KPI’lar kullanılmalı ve ulaşabilir olmalıdır.
Genel olarak KPI belirlenirken bu hususlar dikkat edilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar pek çok farklı parametreye göre değişiklik gösterebildiği için KPI belirlenirken profesyonel destek almanız daha sağlıklı olacaktır.
KPI Nasıl Ölçülür?
KPI’ları belirlemek kadar onları ölçebilmekte son derece önemlidir. KPI ölçümünde / hesaplanmasında kullanılan temel 5 tane yol vardır. Bu yollar şu şekildedir;
Sayı Formülü: En basit yöntemdir ve tam sayılar kullanılır. KPI için kullanılacak olan verinin gözlenmesi ve sayılmasıyla ortaya çıkar. Satış sayısı ve memnun müşteri sayısı vb.
Yüzdeler Formülü: Hedefteki kişi ya da nesnelerin, toplam nüfus büyüklüğüne bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Satış büyüme yüzdesi ve memnun müşteri yüzdesi vb.
Ortalamalar Formülü: Veri kümesindeki tüm sayıların toplamının, toplam veri sayısına bölünmesiyle elde edilmektedir. Her ürünün ortalama maliyeti ve ortalama müşteri memnuniyeti vb.
Toplamlar Formülü: Sayı formülünden farklı ve sürekli olarak değişir. Toplam yıllık gelir ve ürün envanterinin toplam maliyeti vb.
Oranlar Formülü: İki veri kümesini karşılaştırmak için kullanılır. Gelen ve giden satış aramalarının sayısı vb.
Önemli E-ticaret KPI Metrikleri
KPI’nın kullanım alanına göre önemli metrikleri vardır. E-ticaret sitelerinde kullanılan KPI’lar ile sitenizi ziyaret eden müşterileriz hakkında bilgi alabilirsiniz. Elde ettiğiniz bilgileri, gelecekte planlayacak olduğunuz kampanyalar ve çeşitli yeniliklerde kullanabilirsiniz.
Önemli e-ticaret KPI metriklerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Dönüşüm Oranı: Tıklama, satın alma ve kayıt olma gibi eylemlerin gerçekleşme oranının toplam ziyaretçilerle olan oranını belirtir.
Stok Sayısı: İşletmenin sahip olduğu stok miktarını belirtir.
Ortalama Sipariş Tutarı: Ortalama sipariş tutarının, toplam gelir ve aldığınız toplam siparişlerine olan oranını belirtir.
Yatırım Getirisi – ROI (Return on Investment): Oldukça önemli olan bu metrik, yatırımızın size ne şekilde geri döndüğünü belirtir. Bu metrik sayesinde yatırımınız hakkında oldukça değerli bilgiler elde edebilirsiniz.
Sitede Geçirilen Ortalama Zaman: Ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği ortalama zamanı belirtir. Oldukça önemli olan bu metrik sayesinde sitenizi olumlu yönde geliştirebilirsiniz.
Satış Oranları: Günlük, haftalık, aylık ve yıllık satış oranlarınız hakkında bilgi verir.
Sepette Bırakma Oranı: Ziyaretçilerin sayısına oranla sepete eklenip, alınmayan ürünlerin oranını belirtir.
E-ticaret sitelerinde kullanılan bunlar gibi pek çok farklı önemli KPI metrikleri bulunmaktadır. KPI metriklerinden ihtiyacınız olan ve işinize yarayacak olanları seçebilmeniz son derece önemlidir.
Bu yüzden KPI metrik seçiminde dikkatli olmalısınız. Böylece KPI’dan beklediğiniz verimi alabilirsiniz.
KPI ile İlgili Merak Edilenler
KPI nedir?
KPI, işletmelerin hedeflerine ulaşabilmeleri için esas aldığı performans ölçme metrikleridir.
KPI nasıl belirlenir?
KPI belirlerken istenen amaçlar göz önüne alınmalı. Ayrıca, belirlenen KPI'lar gerçekçi olmalı ve ölçülebilmelidir.
E-ticaret için önemli KPI'lar nelerdir?
E-ticaret için dönüşüm oranı, stok sayısı, ortalama sipariş tutarı, yatırım getirisi, sepet ve satış oranları gibi KPI'lar önemlidir.