Sanal Pos Nasıl Alınır? Tüm Detaylar

1 yıl önce

Sanal Pos Nasıl Alınır? Tüm Detaylar

E-ticaret popüler olmaya başladığı zamanlarda kapıda ödeme en çok tercih edilen ödeme yöntemiydi. Fakat günümüzde internet üzerinden gerçekleştirilen her 4 alışverişten 3’nün ödemesi sanal pos üzerinden gerçekleşmektedir. 

Sanal pos sahip olduğu çeşitli avantajlarla birlikte müşteriler tarafından en çok tercih edilen ödeme yöntemi haline gelmiştir. Hal böyle olunca e-ticaret sitesi sahipleri ya da mağaza sahiplerinin sanal posu kullanması son derece önemlidir. 

Bu yüzden sanal pos ile ilgili bazı sorular sık sık sorulmaktadır. Yazımızın devamında sanal pos ile ilgili merak edilen sorulara cevap vereceğiz.

Sanal Pos Nedir?

Sanal Pos; internet üzerinden ürün ya da hizmet satışlarının karşılığında ödeme yapılırken, kredi kartı ya da banka kartı kullanabilmek için kullanılan bir araçtır. Yani marketlerde ya da mağazalarda aldığınız ürün ya da hizmetin karşılığında kartla ödeme yaparken kullanılan POS cihazının, sanal ortamda kullanılan haline “Sanal Pos” adı verilmektedir. Sanal Pos’un tam adı ise “Virtual Point of Sale (VPOS)” şeklindedir. 

Sanal Pos Nedir sorusunun yanında “Sanal pos nasıl kurulur?” sorusu da sık sık sorulmaktadır. 

Şöyle ki; sanal pos kurulumu başvuruyla yapılabiliyor. Sanal pos kurulumu için bir banka ya da ödeme çözümü sunan bir kurulaşa başvuru yapmanız gerekiyor.

Öneri İçerik: E-ticaret Nasıl Yapılır?

Sanal Pos’un Avantajları

Sanal Pos’un birbirinden farklı oldukça önemli avantajları vardır. Bu avantajlardan bazıları şu şekildedir;

  • Sanal Pos kullanımı güvenlik sertifikasıyla mümkündür. Bunun yanında bankalar oldukça gelişmiş güvenlik önlemlerine sahiptir. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ortaya güvenli ve hızlı bir ödeme yöntemi çıkıyor. Hızlı ve güvenli ödeme sayesinde müşteri memnuniyeti de artıyor.

  • Sanal Pos ile ilgili işlemler internet üzerinden gerçekleşir. Bu sayede müşterileriniz 7/24 ödeme yapma imkanına sahip olur. Ödeme yapabilmek için internet bağlantısının olması yeterlidir.

  • Firmanızın rekabet gücünü artırır.

  • Tüm işlemler internet üzerinden kısa bir sürede gerçekleştirildiği için zaman tasarrufu sağlar. 

  • Sanal Pos kullandığınızda sipariş bilgileri ve işlem detayları gibi bilgileri kolay bir şekilde raporlayabilir ve takip edebilirsiniz.

  • Alıcıların çoğu taksitli satış imkanından faydalanmak ister. Sanal Pos ile bu hizmeti müşterilerinize sunabilirsiniz.

  • Alıcılarınız farklı kart tiplerinden ödeme yapabilir. Bu da müşteri memnuniyetini artırmanızı sağlar.

Sanal Pos’u Kimler Alabilir?

Sanal Pos alabilmek için bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Bu şartların başında ise internet üzerinden ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirmek geliyor. Yani e-ticaretle uğraşıyorsanız, sanal pos alabilirsiniz. Ancak sanal pos alabilmek için sitenizin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Bu özellikler şu şekildedir;

  • E-ticaretle uğraşıyorsanız, zaten bir şirket sahibi olmanız gerekiyor. Sanal pos alabilmek için de şirketleşmeniz gerekmektedir. Bunun yanında özel ya da kamu bankalarıyla anlaşma yapmanız da gerekiyor.

  • Sitenizin SSL sertifikasına sahip olması gerekiyor. SSL sertifikası müşteri bilgilerinin korunması ve sanal güvenliği sağlaması için kullanılır. Sanal Pos alabilmek için aranan kriterlerin başında SSL sertifikası gelmektedir.

  • Sitenizde yeterli miktarda ürün bulunmalıdır. SSL sertifikasına sahip olsanız dahi bankalar ya da BDDK tarafından onaylanmış kurumların başvurunuzu değerlendirirken sitenize göz atar. Eğer yeterli miktarda ürününüz yoksa, sanal pos alamazsınız. Buradaki yeterli miktar ile ilgili net bir bilgi yoktur. Daha net bilgi sahibi olmak için başvurduğunuz kurum ya da bankayla iletişime geçebilirsiniz.

  • E-ticaret sitenizde ya da mağazanızda Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Hizmet Sözleşmesi gibi sözleşmeler yer almalıdır. Aksi takdirde sanal pos alamazsınız.

Sanal Pos Başvurusu İçin Gerekenler

Sanal pos alabilmek için gerekli şartları sağlıyorsanız, “Sanal Pos Nasıl Alınır?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Sanal pos başvurusu için sahip olmanız gereken bazı evraklar vardır. Bu evraklar şu şekildedir;

Eğer ticari ortaklığa dayanan bir şirkete sahipseniz gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi

  • İmza sirküleri

  • Vergi levhası 

Sanal pos başvurusu için gerekli evraklar genel olarak bu şekildedir. Ancak bazı kurum ya da bankalara göre bu evraklar değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden sanal pos başvurusu esnasında bir aksilik yaşamak istemiyorsanız, başvurmak istediğiniz kurum ya da bankayla iletişime geçebilir ve gerekli evraklarla ilgili bilgilere net bir şekilde ulaşabilirsiniz.

E-ticaret İçin Sanal Pos Şart Mı?

E-ticaret sitelerinde pek çok farklı ödeme yöntemi vardır. Havale / EFT, Kapıda ve Sanal Pos ödeme bunlardan bazılarıdır. E-ticaret ile uğraşan kişiler bu ödeme yöntemlerinden biri ya da birden fazlasını tercih edebilir.

“E-ticaret İçin Sanal Pos Şart Mı?” sorusunun cevabına gelecek olursak, e-ticaret için sanal pos şart değildir. Ancak sanal posun avantajları ve alıcıların büyük bir kısmının bu ödeme yöntemini tercih ettiğiniz göz önüne alırsak, sanal pos kullanmak oldukça avantajlıdır.