E-ticaret Vergi Levhası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1 yıl önce

E-ticaret Vergi Levhası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret yapan kişiler başta Katma Değer Vergisi (KDV), Geçici Vergi Beyannamesi, Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi, Yıllık Gelir Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar Beyanname gibi çeşitli vergileri ödemekle yükümlüdür. Bu vergiler çeşitli periyotlardaki gelirlere göre belirlenir ve şirket türü, sektör gibi parametrelere göre değişiklik gösterebilir.

Görüldüğü üzere e-ticaret yapan kişiler pek çok farklı vergiyle karşı karşıyadır. Hal böyle olunca e-ticaret için vergi levhası ile ilgili merak edilen pek çok nokta bulunuyor.

E-ticaret için gerekli olan belgelerden biri de “Vergi Levhası” olarak biliniyor. İnternetten satış yapmak için vergi levhasına ihtiyaç duyan kişi / kişiler, e-ticaret için vergi levhasıyla ilgili pek çok farklı soru soruyor. Şimdi sizler için e-ticaret vergi levhası hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Öneri İçerik: E-ticaret için Şirket Kurmak

E-ticaret Yapanlar Vergiden Muaf Olur Mu?

Vergi muafiyeti; kanunlara göre vergilendirilmesi gereken kişilerin, vergi dışı tutulmasıdır. Günümüzde çoğu sektörde ve iş alanında olduğu gibi e-ticaret yapan kişiler de belirli şartları sağlaması durumunda vergi muafiyetinden yararlanabilmektedir. E-ticaret yapanların vergiden muaf olabilmesi için şu koşulları sağlaması gerekiyor;

  • Yıllık gelir 240.000 TL’yi aşmamalıdır.

  • Satışlar sadece e-ticaret üzerinden yapılmalıdır. Yani fiziksel mağazalarda ya da seyyar olarak bu ürünler satılmamalıdır. Satılması halinde vergi muafiyetinden faydalanamazsınız.

  • Kişi bir iş yerine sahip olmamalıdır.

  • Evde üretilen ürünler satılmalıdır.

  • E-ticaret için yapılan tüm işlemler bir banka hesabı üzerinden yürütülmelidir.

  • Sanayi tipi olan ve seri üretim yapan aletler kullanılmamalıdır.

  • Vergiden muaf belgesine sahip olmalıdır.

Genel olarak bu şartları sağlayan ve e-ticaret yapan kişiler vergiden muaf olmaktadır. Ancak tüm gerekli şartları sağlasanız dahi vergiden muaf belgesine başvurmalı ve bu belgeyi edinmelisiniz. Aksi takdirde vergiden muaf olamazsınız.

Tüm bunların dışında ise 2.el ürün satışı yapan kişiler e-ticaret vergilerinden muaf tutulmaktadır. Tabii ki bu satışlar amatörce olduğu sürece vergiden muaf tutulmaktadır.

Vergi Levhası Olmadan E-ticaret Yapılabilir Mi?

E-ticaret vergi levhası ile ilgili merak edilen soruların başında “Vergi levhası olmadan e-ticaret yapılabilir mi?” sorusu geliyor. E-ticaret yapabilmek için kendi e-ticaret sitenizi kurabilir ya da mevcut bir e-ticaret sitesinde mağaza açabilirsiniz. Hangi seçeneği tercih edeceğiniz fark etmeksizin, e-ticarete başlamak için bir vergi levhasına sahip olmalısınız. Vergi levhasına sahip olabilmek için Anonim Şirket, Şahıs Şirketi ya da Limited Şirket kurmalısınız.

Ancak bazı koşullarda vergi levhası olmadan e-ticaret yapılabiliyor. Pazaryerlerinde 2.el ürün satışı yapanlar, vergi levhası olmadan e-ticaret yapabiliyor. Bunun dışında e-ticaret yapan kişiler, vergi levhasına sahip olmak zorundadır.

Vergisiz E-ticaret Cezası 2022

E-ticaret satışlarının ardından gelirinize göre devlete vergi ödemeniz gerekiyor. Eğer vergilerden muaf olmadığınız halde herhangi bir nedenden dolayı vergilerinizi ödemezseniz, çeşitli cezalarla karşı karşıya kalırsınız. 

Vergisiz yani fatura kesmeden e-ticaret satışı yapmanız durumunda karşılaşacağınız cezalardan biri, satışlarınızın %10’u kadardır. Bunun dışında her ay bildirimini yapmadığınız gelir için 1200 TL civarı ceza ödersiniz. Eğer gerekli cezalar ödenmezse süreç, hapis cezasına kadar ilerleyebilmektedir. Bunun dışında ise şu cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz;

  • Ürünlerinizin satışını yaptığınız pazaryerinin yaptırımları,

  • Şirketinizin kredi değerinin düşürülmesi, 

  • Çeşitli para cezaları,

  • Oluşan para cezasını zamanında ödememeniz durumunda gecikme zammı,

  • Şirketi kapatmaya kadar gidebilen süreçler

Görüldüğü üzere vergisiz e-ticaret yapmanın ciddi cezaları bulunuyor. Bu yüzden e-ticaret yaparken ödemeniz gereken vergileri zamanında ödemelisiniz. Böylece çeşitli yaptırımların önüne geçebilirsiniz.

Vergi Levhası Almak Ne Kadar Tutar? -2022

Vergi levhası almak için ödenecek olan tutar çeşitli parametrelere göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak gider kalemlerini ele aldığımızda Şahıs şirketinin en düşük maliyete sahip olduğunu görebiliyoruz. Çünkü şahıs şirketi kurulumunda işyeri kira sözleşmesi ya da tapu yeterli olmaktadır. Buna bağlı olarak 2022 yılında şahıs şirketi kurup, vergi levhası çıkarmanın ücreti minimum 650 TL civarıdır. Ancak bu ücret çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Şahıs şirketine göre Limited ya da Anonim şirketlerde bu maliyetin arttığını görüyoruz. Bu yüzden özellikle e-ticarete yeni başlayanlar genellikle Şahıs şirketi açıp, vergi levhasını bu şirket üzerinden alıyor. Böylece e-ticarete başlangıç aşamasındaki kişiler, gider kalemlerinden birinde tasarruf etmiş oluyor.

E-ticaret Yapmak İçin Vergi Levhası Nasıl Alınır?

E-ticaret yapmak için vergi levhası almak isteyen kişilerin karşısına 3 farklı seçenek çıkıyor. Bu seçenekleri şu şekilde ele alabiliriz;

1. Gelir İdaresi Başkanlığı Aracılığıyla

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aracılığıyla İnternet Vergi Dairesi üzerinden vergi levhası alabilirsiniz. GİB aracılığıyla vergi levhası almak isteyen kişiler şu adımları takip edebilir;

  • GİB’in web sitesine giriş yapın.
  • Karşınıza çıkan ekranda İnternet Vergi Dairesi seçeneğine tıklayın.
  • E-beyanname gönderdiğiniz ve tamamen size ait olan kullanıcı kodu, parola ve şifre bilgilerinizi yazın ve giriş yapın.
  • Karşınıza çıkan ekranda “SORGULAMA” butonuna tıklayın. Ardından “Vergi Levhası Bilgileri” seçeneğine tıklayın.
  • Bu noktada Gelir Vergisi Mükellefiyseniz, Mükellef Vergi Kimlik Numarası ve T.C. Kimlik Numarası bilgilerini girin. (Adi Ortaklık ve Kollektif Şirket Ortaklığı söz konuysa, her ortak gerekli bilgileri ayrı ayrı girmelidir.) Eğer Kurumlar Vergisi Mükellefiyseniz, şirketin vergi kimlik numarasını girmelisiniz. Kurumlar Vergisi Mükellefleri T.C. Kimlik numarasını boş bırakmalıdır.
  • Artık Vergi Levhasını oluşturabilirsiniz. Bu noktada daha sonra kullanabilmek için vergi levhası kopyasını bilgisayarınızda saklayabilirsiniz.

2. Yeminli Mali Müşavir Aracılığıyla

Yeminli Mali Müşavirlerle iletişime geçerek vergi levhası almak istediğinizi belirttikten sonra Mali Müşavir gerekli işlemleri sizin için yapacaktır.

3. Varsa Bağlı Olduğunuz Esnaf / Sanatkârlar Odası Aracılığıyla

Bir Esnaf / Sanatkârlar Odasına bağlıysanız, buradan vergi levhanızı temin edebilirsiniz.