Adım Adım E-ticaret Sitesi Kurmak

1 yıl önce

Adım Adım E-ticaret Sitesi Kurmak

Markalar ya da şirketler satışlarını artırabilmek için e-ticarete yatırım yapıyorlar. Ülkemizde 2023 yılındaki e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %110 oranında artmıştır. 

E-ticaret; internet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan ve ticaretin internet üzerinden elektronik ortamda yapılmasına verilen isimdir. E-ticaret siteleri üzerinden markalar ya da şirketler ürünlerinin ve hizmetlerinin satışını, tanıtımını ve ödeme işlemleri gibi pek çok işlemi gerçekleştirebilir. 

Açıklamadan da anlaşılabileceği üzere e-ticaretin önemi gün geçtikçe artıyor. E-ticaretin önemi arttıkça, başta e-ticaret sitesi kurmak ile ilgili olmak üzere pek çok soru soruluyor.

Bu yazımızda sizler için e-ticaret sitesi kurmanın maliyeti, e-ticaret sitesi kurmak için gerekenler ve e-ticaret sitesi nasıl kurulur ile ilgili bilgiler vereceğiz.

E-Ticaret Sitesi Kurmanın Maliyeti

“E-ticaret sitesi kurmak istiyorum.” şeklinde cümle kuran marka, girişimci ya da şirketlerin merak ettiği ilk soru bu işlemin giderleri ve işletmeye çıkarılacak fatura oluyor. E-ticaret sitesi kurmanın maliyeti ile ilgili net bir fiyat söylemek neredeyse imkansız. Çünkü e-ticaret sitesinin maliyetini belirleyen pek çok farklı unsur bulunuyor. E-ticaret sitesi kurulumunda maliyeti etkileyen faktörlerden bazıları şu şekildedir:

  • E-ticaret sitesinin üçüncü parti sistemlerle entegreli bir şekilde çalışmasını istiyorsanız, bu maliyeti artırır.
  • E-ticaret sitesinin tasarımının özgün ya da özel olmasını istiyorsanız, maliyetiniz artar. Çünkü e-ticaret sitesinde kullanılacak olan özel şablon fiyatları oldukça yüksek olabiliyor.
  • E-ticaret sitesinin sahip olacağı işlevler maliyeti değiştiriyor. Site için özel olarak hazırlanan işlevsellikler ve özellikler arttıkça, maliyet artıyor.
  • E-ticarette başarılı olabilmek için “Pazarlama” ve “SEO” terimleri büyük önem arz ediyor. Sitenize doğal trafik çekebilmek ve doğru hedef kitleye sağlıklı bir şekilde ulaşabilmek için uzmanlardan yardım almanız gerekiyor. Kısa vadede bu işlemler maliyetinizi artıracak olsa dahi uzun vadede işlerinizi ciddi şekilde kolaylaştırır, trafiğinizi artırır ve hedef kitlenize sağlıklı bir şekilde ulaşabilmenizi sağlar.
  • E-ticaret sitesinden alınan ürünlerin ve müşterilerin verileri son derece önemlidir. Bu verilerin doğru bir şekilde saklanabilmesi ve kullanılabilmesi için sağlıklı bir şekilde çalışan, gelişmiş bir veri tabanına sahip olmanız gerekiyor. Bu gelişmiş veri tabanı da maliyeti etkileyen faktörler arasında. Ayrıca bu maliyet faktörü için “Veri ithalatı” maliyeti diyebiliriz.
  • E-ticaret sitesi kurmak için profesyonel ve alanında uzman olan kişileri bünyesinde barındıran firmalarla çalışmalısınız. Bu durum maliyeti artırır. Ancak e-ticaret sitesinden daha fazla verim alırsınız ve beklentilerinizi karşılayabilirsiniz.
  • Son olarak ise fatura kesebilen bir firmaya sahip değilseniz, şahıs firma açılış işlemleri için Ticaret odasına kayıt olmalısınız. Ticaret odasına kayıt olmak için de bir kereliğine mahsus firma açılışı için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. 

Bunlar gibi pek çok farklı faktöre göre e-ticaret sitesinin kurulum maliyeti değişiklik gösteriyor. E-ticaret sitesi kurmadan önce bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. E-ticaret sitesinden beklentilerinize göre maliyetlerinizi kendiniz belirleyebilirsiniz. E-ticaret sitesi kurulum maliyeti ve e-ticaret paketlerimiz ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Öneri İçerik: E-ticaret İsim Bulma-İsim Önerileri

E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekli Evraklar

E-ticaret sitesi kurulumu için bazı evraklara sahip olmanız gerekiyor. E-ticaret sitesi kurulumu için şu belgelere sahip olmalısınız;

  • Vergi Levhası
  • Banka Hesabı
  • Gizlilik, Mesafeli Satış Sözleşmeleri
  • İmza Sirküsü
  • Sanal Pos
  • Kargo Anlaşması
  • ETBİS Kaydı
  • Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)

Vergi Levhası

Bir vergi levhasına sahip olmalısınız. Eğer vergi levhanız yoksa, şirket kurmanız gerekiyor. Bu noktada Anonim Şirket, Şahıs Şirketi ya da Limited Şirket kurabilirsiniz.

Banka Hesabı

Para akışını yönetebilmeniz için bir banka hesabına sahip olmalısınız. Dilediğiniz bankadan bir hesap açabilirsiniz. Hangi bankayı kullanacağınıza karar vermek için yapılan işlemlerin ücreti, konum olarak bankanın size yakınlığı ve EFT / havale gibi işlem sürelerine dikkat edebilirsiniz.

Sözleşmeler

Müşterilerinizin size olan güveninin artması için Gizlilik Sözleşmesi ve Mesafeli Satış Sözleşmesi’ne sahip olmalısınız. Bunun için uzman avukatlardan ya da hukuk bürolarından yardım almalısınız.

İmza Sirküsü

E-ticaret sitesi kurmak için noter tarafından onaylı bir İmza Sirküsü’ne sahip olmalısınız. İmza sirküsü, çeşitli noktalarda aktif olarak kullanılıyor.

Sanal Pos

Ürün ya da hizmetlerinizin karşılığında e-ticaret sitenizden ücretinizi alabilmeniz için Sanal Pos’a sahip olmanız gerekiyor. Gerekli belgelere sahip olmanız durumunda sanal pos başvurunuz kısa sürede onaylanıyor.

Kargo Anlaşması 

Siteniz üzerinden satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerinizi müşterilerinize ulaştırabilmeniz için bir kargo firması ile anlaşmanız gerekiyor. Kargo firmalarından bilgi toplayarak, sizin için en doğru tercihi yapabilirsiniz.

ETBİS Kaydı

E-ticaret sitesi açmak istiyorsanız, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıt olmak zorundasınız. ETBİS’e kayıt olurken işletme unvanı, ticaret türü, veri tabanının bulunduğu konum, altyapı sağlayıcı ile anlaşma bildirimi ve yurt dışı finans işlemleri için yurt dışı banka bilgileri gibi pek çok farklı bilgiye sahip olmanız gerekiyor.

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP)

Kayıtlı Elektronik Posta’yı (KEP) mutlaka kullanmalısınız. E-ticaret sitenizden müşterilerinize gönderecek olduğunuz e-postalar bu sistem üzerinden geçer. Hukuki delil niteliğine sahip olan bu sisteme sahip olmalısınız. 

E-ticaret sitesi kurulumu için gerekli olanlar genel olarak bu şekildedir. E-ticaret sitesi kurmak için gerekli adımları atmayı düşünüyorsanız, bu süreçte herhangi bir aksilik yaşamamak ve işlemleri hızlı bir şekilde yapabilmek için profesyonel firmalardan destek almanız daha sağlıklı olacaktır. 

Öneri İçerik: 5 Adımda E-ticarete Nasıl Başlanır?

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? 

E-ticaret sitesinden beklentilerinizin karşılığını alabilmeniz için planlı olmalısınız. Adım adım e-ticaret sitesi kurmak için gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Adım adım e-ticaret sitesi kurmak için ilk olarak e-ticaret yöntemini belirlemeniz gerekiyor. Online platformlarda satış yapmak, sosyal medya ağlarıyla satış yapmak, Dropshipping, ikinci el satış uygulamaları, pazar yerlerinde mağaza açma ve marka bilinirliği için kendi e-ticaretinizi açmak gibi pek çok farklı yöntem bulunuyor.
  • Satışını yapacağınız ürünü ya da hizmeti belirlemelisiniz. Bu ürün ya da hizmete göre hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Ürün ya da hizmeti ve hedef kitlenizi belirledikten sonra bu unsurlara uygun bir şekilde çalışmalar yapabilirsiniz.
  • İşletmenizin dijital adresi olan Domain ve sitenizin sorunsuz, hızlı bir şekilde çalışabilmesi için doğru bir Hosting seçimi yapmalısınız. Aynı zamanda e-ticaret altyapı seçimini de yapmalısınız. Bu seçimleri yaparken bazı parametrelere dikkat etmeniz gerekiyor.
  • E-ticaret sitenizin tasarımı oldukça önemlidir. E-ticaret panelininiz müşteri dostu olabilmesi için sayfalar arası geçiş, kategoriler, sayfanın genel olarak renkleri ve butonlar oldukça önemlidir. Bu işlemler ve daha fazlası müşteri dostu olması gerektiği gibi aynı zamanda müşteriyi harekete geçirici olmalıdır. Ayrıca markanızın adının ve logosunun da akılda kalıcı, dikkat çekici olması gerekiyor.
  • Ürünleriniz ya da hizmetlerinizin tanıtımını sitenize yerleştirmeniz gerekiyor. Bu işlem oldukça önemli olduğu kadar zor olabilir. Bu yüzden profesyonel firmalardan yardım almanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Sanal pos, kapıda ödeme ve kargo anlaşmaları gibi anlaşmaları tamamlamalısınız.
  • Son olarak ise sosyal medya ve arama motorlarında ücretli ya da ücretsiz tanıtımlar yapmalısınız. Genel olarak pazarlama faaliyetleri olarak nitelendirebileceğimiz bu işlemlere önem vermeniz gerekiyor. 

Temasis.net ekibi olarak sizler için e-ticaret sitesi kurmak ile ilgili çeşitli bilgiler verdik. E-ticaret paketlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sitemizi inceleyebilirsiniz.

Öneri İçerik: 2022'de E-ticarette Ne Satabilirim?

E-ticaret Sitesi Kurmak ile İlgili SSS

Alışveriş sitesi kurmak için ne kadar sermaye gerekir?

Alışveriş sitesi kurmak için gereken sermaye ile ilgili kesin bir şey söylemek doğru değil. Kullanılan e-ticaret altyapısı, sitenin yer aldığı hosting, satılacak ürünler gibi pek çok faktör maliyeti etkiler. 

E-ticaret sitesi kurmak için şirket gerekir mi?

E-ticaret sitesi kurmak için şirketiniz olmalı. Şahıs, anonim veya limited şirket sahibiyseniz e-ticaret sitesi kurabilirsiniz.

E-ticaret sitesi nasıl olmalı?

Bir e-ticaret sitesi, açılış hızı yüksek, mobil cihazlarda uyumlu ve kullanıcıların beklentilerini karşılayacak şekilde olmalı.

Online satış sitesi kurmak mantıklı mı?

Elinizde iyi bir ürün portföyü varsa ve bunun pazarlamasını iyi bir şekilde yapabileceğinizi düşünüyorsanız online satış sitesi kurmak mantıklı diyebiliriz.