E-ticaret İsim Bulma – İsim Önerileri

1 yıl önce

E-ticaret İsim Bulma – İsim Önerileri

E-ticarete başlayacak olan kişilerin yapması gereken ilk şey e-ticaret sitesine ya da mağazasına isim bulunmasıdır. E-ticaret sitesi isim bulma süreci basit olarak görülmesine rağmen aslında oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. 

E-ticaret isim bulma sürecinin oldukça önemli olmasının bazı nedenleri vardır. Bu nedenlerden biri de e-ticaret sitenizin ya da mağazasının marka bilinirliği açısından oldukça önemli olmasıdır. Bunun yanında e-ticaret sitenizin ismi, marka kimliğinizle uyumlu olmalıdır. Bunlar gibi çeşitli faktörlerin devreye girmesiyle birlikte bu süreç oldukça zorlu olabiliyor.

E-ticarete başlamadan önce sitenizin ya da açacak olduğunuz mağazanızın ismini bulmakta zorluk çekiyorsanız, yazımızın devamını okuyabilir ve e-ticaret isim bulma konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

E-ticaret Site İsmi Nasıl Bulunur? -5 Yöntem

E-ticaret site ismi bulmanın pek çok farklı yöntemi vardır. Şimdi sizler için bu yöntemlerden 5 tanesini ele alacağız.

1. Sitenizin İsmi Akılda Kalıcı Olmalıdır

Bir e-ticaret sitesinin ya da bir e-ticaret sitesinde mağazanın ismini belirlerken ilk dikkat etmeniz gereken unsur, ismin akılda kalıcı olmasıdır. Sitenizin isminin akılda kalıcı olmasını istiyorsanız; telaffuzu kolay olmalı, farklı olmalı ve anlamlı olmalıdır. Eğer sitenizin isminde iki sözcük kullanacaksanız, bu iki sözcük birbiriyle uyumlu olmalıdır. 

Sitenizin akılda kalıcı olmasının bir başka yolu ise ticaretini yapacağınız ürün ya da ürünlerin kategorisi ile ilgili olabilir. Örneğin; bilgisayar ve ekipmanlarının satışını yapacaksanız, bu kategori ile ilgili bir isim kullanabilirsiniz. 

Son olarak sitenizin isminin çok uzun olmaması daha sağlıklı olacaktır. Buradaki maksimum harf sayısı 12-13 civarıdır. Günümüzde oldukça popüler olan e-ticaret sitesi ya da marka isimlerini incelediğinizde çoğu site ya da marka isminin 13 harften daha uzun olmadığını görebilirsiniz.

2. Sitenizin İsminde Rakam ve Noktalama İşaretleri Kullanmaktan Kaçının

E-ticaret sitesi isimlerini değerlendirirken ilk bakışta rakam ve noktalama işaretleri kullanmak oldukça mantıklı gelebilir. Ancak aslında bu en büyük hatalardan biridir. Bunun nedeni ise rakam ve noktalama işareti kullandığınızda müşterileriniz ya da potansiyel müşterileriniz, sitenizin ismini hatırlamakta zorlanabilir. 

Bu durumu açıklamak için son derece basit bir örnek verebiliriz. Şöyle ki; sitenizin ismi “…15” olsun. Böyle bir durumda müşterileriniz sitenizin ismini “…14” ya da “…16” ile karıştırabilir.

Noktalama işareti kullanımına bir örnek verecek olursak; sitenizin ismi “../..” olsun. Buradaki “/” işaretinin yeri karıştırılabilir. 

Görüldüğü üzere noktalama işaretlerinin ve rakamların e-ticaret sitenizin isminde yer alması ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden e-ticaret sitenizin adını belirlerken olabildiğince noktalama işaretlerinden ve rakamlardan uzak durun.

3. Sitenizin İsmi Kolay Bir Şekilde Yazılabilmeli

E-ticaret sitenizin ismini doğru bir şekilde belirleyebilmek için dikkat etmeniz gereken temel faktörlerden biri, sitenizin isminin kolay bir şekilde yazılabiliyor olmasıdır. Kolay bir şekilde yazılan e-ticaret sitesi isimlerinin daha popüler olduğunu görebilirsiniz. 

Sitenizin isminin kolay bir şekilde yazılmasını istiyorsanız, Türkçe bir site ismi tercih etmelisiniz. İngilizce bir site ismi tercih ederseniz, ülkemizde bulunan müşterileriniz sitenizin ismini hatırlamakta zorluk çekebilir. Bu yüzden sitenizin ismini seçerken kolay bir şekilde yazıldığından ve Türkçe olduğundan emin olmalısınız.

4. Farklı Fikirlere Açık Olun

E-ticaret sitenizin ismini karar verirken mutlaka etrafınızdaki kişilerin fikirlerinden faydalanın. Etrafınızdaki kişilerin yanı sıra sosyal medyalardan da faydalanabilirsiniz. Her gün milyonlarca kişinin ziyaret ettiği sosyal medyaları kullanarak, farklı e-ticaret önerilerinden faydalanabilirsiniz. Böylece sizin aklınıza hiç gelmeyen bir ismi sosyal medyada görebilirsiniz. Bunun yanında aldığınız fikirler size ilham verebilir ve daha doğru bir isim bulabilirsiniz.

Bunun dışında ise 3-4 farklı isim üzerinde yoğunlaştıysanız ve net bir sonuca varamıyorsanız, yine etrafınızdaki kişilerden ve sosyal medyadan yardım alabilirsiniz. Oluşturacağınız ankette yoğunlaştığınız isimlere yer verip, kişilerden bu isimlerden birini seçmesini isteyebilirsiniz.

5. Sitenizin İsmini Sosyal Medyalarda Kullanabilmelisiniz

Günümüzde her gün milyonlarca kişi Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medyalarda uzun süre vakit geçiriyor. Bu yüzden e-ticarette başarılı olmak istiyorsanız, sitenize ait sosyal medyalar da bulunmalı. Bu sosyal medyaları kullanarak ürünlerinizin reklamını ve pazarlamasını yapabilir, markanızın popülaritesini artırabilirsiniz. Bu yüzden e-ticaret siteniz adına mutlaka sosyal medya hesapları oluşturmalısınız. 

E-ticaret siteniz adına sosyal medya hesaplarının olması son derece önemlidir. Eğer ki e-ticaret siteniz adına sosyal medya hesapları varsa yani e-ticaret siteniz adına sosyal medya hesapları kullanamıyorsanız, e-ticaret sitenizin ismini tekrar düşünmelisiniz. Çünkü e-ticaret sitenizin isminde sosyal medya hesaplarını yönetmeniz son derece önemlidir. Bu yüzden sitenizin ismine karar verirken sosyal medya araştırması da yapmalısınız.

E-ticaret sitesinin ismini bulurken bu 5 temel yöntemden faydalanabilirsiniz. Günümüzde oldukça popüler olan e-ticaret sitelerini incelediğinizde bu yöntemlerden aktif olarak faydalandığını görebilirsiniz.

Öneri İçerik: 2022'de E-ticarette Ne Satabilirim?

E-ticaret Sitesi İçin Domain Seçimi Nasıl Olmalı? -3 Öneri

E-ticaret sitesinin ismi kadar domain seçimi de son derece önemlidir. E-ticaret sitesi için domain seçimi yaparken şu 3 öneriden faydalanabilirsiniz.

1. Domain Uzantısına Dikkat Edin

Her domain uzantısının kullanıldığı belirli alanlar vardır. Domain uzantıları ve kullanım anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • .edu- Açılımı “Education” şeklindedir ve eğitim kurumları tarafından kullanılır.

  • .net- Açılımı “Network” şeklindedir ve genellikle teknoloji odaklı siteler için kullanılır.

  • .gov- Açılımı “Government” şeklindedir ve genellikle devlet kuruluşları tarafından kullanılır.

  • .com- Açılımı “Commercial” şeklindedir ve ticari amaçlı olan siteler için kullanılır.

  • .org- Açılımı “Organization” şeklindedir ve organizasyonlar tarafından kullanılır.

2. SEO Odaklı Olmasına Dikkat Edin 

E-ticaret sitenizin trafik çekmesi ve markanızın popülaritesinin artması için SEO çalışmaları son derece önemlidir. E-ticaret siteniz için domain seçimi yaparken, SEO’ya uygun olduğuna emin olmalısınız. Sitenizin domainin SEO’ya uygun olması için e-ticaret sitenizde satışını yaptığınız ürünlerle ilgili kelimelerden faydalanabilirsiniz. Eğer bir hizmet sunuyorsanız, hizmetinizle ilgili kelimelere yer verebilirsiniz. 

Ürün ya da hizmetinizi tanımlayan kelimeler kullanarak, Google’da üst sıralarda çıkabilir ve potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

3. Akılda Kalıcı Olmalı 

E-ticaret sitenizin domain seçimi yaparken akılda kalıcı bir tercih yaptığınıza emin olmalısınız. Akılda kalıcı domain seçimi yaparken şu unsurlara dikkat edebilirsiniz;

  • Kısa: Uzun domain isimlerinin akıllarda yer edinmesi oldukça zordur. Ancak kısa bir domain ismi kullanarak, akıllarda kolay bir şekilde yer edinebilirsiniz.

  • Yazımı kolay: Domainlerde noktalama işaretleri ve rakamların olmaması son derece önemlidir. Çünkü bu noktalama işaretleri ve rakamlar yazımı zorlaştırdığı gibi aynı zamanda akılda kalıcı olmasının da önüne geçmektedir.

  • Hedef kitleye uygun: Hedef kitleniz tüm Türkiye mi, bir il mi yoksa bir ilçe mi? Hedef kitlenizi belirledikten sonra domain seçiminde hedef kitlenizi göz önünde bulundurmalısınız.

E-ticaret siteniz için domain seçiminde bu önerilerimizden faydalanabilirsiniz.

E-ticaret İsim Önerileri

E-ticaret site isim önerileri ve e-ticaret mağaza isim önerileri ile ilgili pek çok farklı öneri duyabilirsiniz. Ancak e-ticaret siteniz ya da e-ticaret mağazanız için isim önerileri arasından en doğru olanı seçmek istiyorsanız, yazımızda bahsettiğimiz öneri ve yöntemleri göz önünde bulundurmalısınız. 

Günümüzde popüler olan Trendyol, Hepsiburada, Amazon, eBay gibi e-ticaret sitelerinin isimlerini analiz ettiğinizde bahsetmiş olduğumuz öneri ve yöntemlerin aktif olarak kullanabildiğini görebilirsiniz.