E-ticaret için Şirket Kurmak - Gerekli Belgeler

2 yıl önce

E-ticaret için Şirket Kurmak - Gerekli Belgeler

E-ticaretin öneminin artması, satıcıya çeşitli avantajlar sağlaması ve oldukça popüler olması nedeniyle markalar bu konuya önem gösteriyor. Her konuda olduğu gibi e-ticaret ile ilgili merak edilen pek çok konu bulunuyor. Bu konuların başında ise e-ticaret için şirket kurmak geliyor.

Bu yazımızda sizler için E-ticaret için şirket kurmak ile ilgili merak edilen sorulara cevap vereceğiz.

E-ticaret Yapmak İçin Şirket Kurmak Gerekir Mi?

E-ticaret yapmak isteyenlerin merak ettikleri soruların başında şirket kurmanın gerekli olup olmadığı geliyor. E-ticaret yaparken fatura kesmeniz ve gerekli vergileri ödemeniz gerektiği için şirket kurmanız gerekiyor. Burada satışını yaptığınız ürünün ya da içinde bulunduğunuz sektöründe herhangi bir önemi bulunmuyor. E-ticaretin avantajlarından faydalanmak, kendinizi bir adım ileriye götürmek istiyorsanız şirket kurmanız gerekiyor.

E-ticaret yapmak için şirket kurmanın zorunlu olduğunu söyledik. Ancak hangi tip şirketin kurulması gerektiğine dair herhangi bir zorunluluk bulunmuyor.

Öneri İçerik: Adım Adım E-ticaret Sitesi Kurmak

E-ticaret İçin Hangi Şirket Kurulmalı?

E-ticaret için hangi şirket kurulmalı sorusunun cevabı bazı parametrelere göre değişiklik gösteriyor. Hangi ürünün ticaretini yapacağınız, ürünü nasıl pazarlayacağınız, şirketinizde kaç kişi olacak ve yıllık kazanç tutarınız tahmini olarak ne kadar olacak soruları bu parametrelerden bazılarını oluşturuyor. Bu soruların cevaplarına göre oluşturabileceğiniz 3 farklı şirket tipi bulunuyor. Bunlar; Şahıs Şirketi, Limited Şirket ve Anonim Şirket.

3 şirket tipinin farklı avantajları ve kurulumu değişiklik gösterebiliyor. Fikir sahibi olabilmeniz için bu şirket tiplerini şu şekilde kısaca açıklayabiliriz;

1.E-ticaret için Şahıs Şirketi

Tek kişinin kurduğu bu şirket tipi, e-ticarete başlarken en sık tercih edilen şirket tipidir. Şahıs şirketinde, işletme sahibi ile şirket sahibi aynı kişidir ve aynı yetkilere sahiptir. Yani herhangi bir ayrı kişiliğe sahip değildir. Yıllık kar oranınızı 100.000 TL’nin altında olacağını düşünüyorsanız, bu şirket tipi daha avantajlıdır. Çünkü şahıs şirketlerinin vergilendirmesi daha avantajlıdır, şirketin kuruluş ve kapanış işlemleri çok daha kolaydır.

2.E-ticaret için Limited Şirket

Bu şirket tipi tek ortaklı olabildiği gibi aynı zamanda 50 kişinin (50 kişi, maksimum ortak sayısıdır.) ortaklığında da kurulabiliyor. Bu şirket tipinde devlete olan borçlar, kişilerin şirket için koydukları sermaye miktarı kadardır. Örneğin, 5.000 TL yatırım yapan bir ortak ile 10.000 TL yatırım yapan kişinin sorumlu olduğu borç miktarı farklıdır. Bunun yanında limited şirketlerde vergi ödemeleri sabit oranlıdır.

3.E-ticaret için Anonim Şirket

Anonim şirketler tek ortaklı olabildiği gibi çok ortaklı da olabiliyor. Bu şirket tipinde ortak sayısının herhangi bir sınırı yoktur. Anonim şirket tipinde şirket ortakları / sahipleri, devlete ve 3.kişilere olan borçların tamamından sorumlu değildir. Şirkete yapılan yatırım miktarından ve yatırım yapmaya taahhüt ettiği sermayeyle sorumlu olurlar.

Her bir şirket tipinin daha pek çok farklı avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Bunun yanında bu şirket tiplerinin kurulum süreçleri de farklılık gösteriyor.

Öneri İçerik: E-ticaret Vergi Levhası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

E-ticaret İçin Şirket Kurmanın Maliyeti Ne Kadar?

E-ticaret için şirket kuruluşu maliyeti pek çok farklı unsura göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; şirketin türü, işyerinin kira bedeli, ödenmesi gereken vergiler, varsa yerli veya yabancı ortaklar ve çalışan sayısı bunlardan sadece bazılarıdır. Tahmin edilebileceği üzere bu unsurlar oldukça değişiklik göstermektedir. En basitinden işyerinin kira bedeli İzmir’de ve İstanbul’da aynı değildir. Bu unsurlar oldukça değişiklik gösterebilir. Ancak şirket tipine göre genel olarak e-ticaret için şirket kuruluş maliyetleri şu kriterler bağlıdır;

  • Şahıs Şirketi: Şahıs şirketi açmanın maliyetinin içerisinde imza sirküleri, muhasebeci vekaleti, elektronik defter bedeli ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) dahildir. Ancak ticaret odasına kayıt olmak, çalışanların sigorta işlemleri gibi işlemlerle maliyet değişiklik gösterebilir.
  • Limited Şirket: Tek ortaklık bir e-ticaret limited şirketi kurmanın maliyeti noter giderleri, sermaye harcı, şirket kaşesi, SMMM hizmet bedeli ve ticaret odası kaydı gibi giderleri kapsar.
  • Anonim Şirket: Anonim şirket kurmak için gerekli olan belgeler, farklı gereksinimleri ve zorunlulukları göz önüne alındığında maliyet değişiklik gösterebilir.

Genel olarak e-ticaret için şirket kuruluşu maliyetleri bu şekildedir. Ancak pek çok farklı unsura göre değişen bu maliyetlerin altında kalmamak, emin adımlarla ve giderlerinizi bilerek hareket etmek için bu alanda profesyonel olan firmalarla çalışmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Profesyonel firmalardan destek alarak, sürpriz giderle karşılamaz ve harcamalarınızın farkına varabilirsiniz.

E-ticaret Şirketi Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir?

E-ticaret şirketi kurabilmeniz için pek çok farklı belgeye ve anlaşmaya sahip olmanız gerekiyor. E-ticaret satışı için şirket kurmak adına sahip olmanız gereken belge ve anlaşmalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Vesikalık fotoğraf
  • Şirket sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Noter tarafında düzenlenene imza beyannamesi
  • Muhasebeci / mali müşavir için vekaletname
  • İkametgah belgesi
  • Şirketinizin kuruluş formu
  • Kira sözleşmenizin ya da işyeri size aitse tapu fotokopisi

E-ticaret şirketi kurmak için gerekli olan belgelerden bazıları bu şekildedir. Ancak şirket tipine göre bu belgelerde değişiklik yaşanabilir. Bu yüzden e-ticaret şirketi kurmadan önce, kurulumu esnasında ve sonrasında profesyonellerle çalışmanız daha sağlıklı olacaktır.

Öneri İçerik: Trendyol’da Satış Yapmak - 2022 - Püf Noktalar

Bu yazımızda sizler için E-ticaret Yapmak İçin Şirket Kurmak Gerekir Mi, E-ticaret İçin Hangi Şirket Kurulmalı, E-ticaret İçin Şirket Kurmanın Maliyeti Ne Kadar ve E-ticaret Şirketi Kurmak İçin Gerekenler Nelerdir sorularına cevap verdik.