Trendyol Api Entegrasyonu Nedir?

1 yıl önce

Trendyol Api Entegrasyonu Nedir?

İnternetten ürün satışı gerçekleştirirken stok takibi ve ürün girişi büyük önem taşır. Bu nedenle kendi e-ticaret sitenizde ve pazaryeri olan tüm sitelerde stoklarınızın eş zamanlı olarak yürütülmesi gerekir.

Api entegrasyonuyla bunu gerçekleştirmek mümkündür. Örneğin Trendyol sitesindeki stoklarınızı ve ürünlerinizi diğer sitelerle senkronlamak için Trendyol api gibi uygulama programlama arayüzü anahtarları kullanılır. Bu sistem sayesinde trendyol üzerinden sattığınız bir ürün aynı anda kendi sisteminizdeki ve diğer pazaryerlerindeki stoklara da yansır.

Aynı zamanda ürün girişi yaparken de tek tek tüm pazaryerlerine ürün girişi yapmanıza gerek kalmaz.

Trendyol api kullanılmadığı takdirde stoklarınızda kalmayan bir ürünü satmanız ve pazaryeri kuralları gereği mağaza puanınızda düşüşler yaşamanız gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Trendyol Api Entegrasyonu Neleri Kapsar?

E-ticaret siteleri ve pazaryerleri stok takibinin dışında onlarca alanda entegrasyona ihtiyaç duymaktadır. Ürünlerin açıklamaları, fotoğrafları, beden bilgileri, ölçüleri, özellikleri ve fiyatları gibi belli başlı alanlar bunlardan bazılarıdır.

Pazaryerlerinde ve kendi sistemlerinde satış yapmak isteyen firmaların her site için bu bilgileri teker teker güncellemesi büyük bir iş yükü doğurmaktadır. Aynı zamanda hangi ürünün hangi pazaryerindeki güncellemelerinin nasıl gerçekleştiğini takip etmek yoğun bir çalışmayı gerektirir.

Bunun yanı sıra tüm bu eşleştirmeler ve takipler çok detaylı bir süreç olduğundan kullanıcılar için hata oranı çok yüksek bir sistem yönetimi anlamına gelmektedir.

Ürün girişi ve ürün bilgilerinin güncellenmesi kısmı başlı başına yüksek bir iş gücünü gerektirirken Trendyol api entegrasyonu uygulandığında tüm pazaryerleri ve kullanıcıların kendi e-ticaret siteleriyle tüm bilgiler eş zamanlı olarak güncellenir.

Varyasyonlu ürünlerde ürün bilgilerinin ve stokların takibi çok daha detaylıdır. Örneğin bir ürünün farklı renkleri ve bedenleri olduğunu düşünürsek; herhangi bir satış olduğunda veya stok girişi olduğunda tüm pazaryerlerinden teker teker elle bu stok düşüşünü gerçekleştirmek gerekir. Bunu elle gerçekleştirmeyi hedefleyen çoğu firma kısa sürede “yok satma” diye tabir edilen stokta olmayan ürünlerin satılması gibi istenmeyen bir durumla karşılaşmaktadır.

Bu durum hem pazaryeri platformu tarafından hem de satış yapılan müşteri tarafından negatif değerlendirilir. Markaya olan güven endeksinde düşüşler yaşanabilmektedir. Böyle hataların yaşanabileceği gibi kimi fırsatların da kaçırılması muhtemeldir. Örneğin stoğu biten bir ürün bir kaç gün içinde tekrar stoklara girdiğinde tüm pazaryerlerinde bu stok bilgisini işlemek gerekir. Fakat bazı pazaryerlerinde bu stokların işlenmesi unutulursa veya gecikirse oradaki potansiyel satışlar kaçırılmış olacaktır.

Daha detaylı bir örnek vermek için pazaryerlerinde yaygın olarak karşılaşılan bazı problemler üzerinden yola çıkabiliriz.

Ürünler fotoğraflarıyla birlikte pazaryerlerine yüklendikten sonra tüketicilerden bazı talepler gelebilmektedir. Örneğin çeşitli ürünler için kullanıcılar daha fazla ve detaylı fotoğraflar isteyebilir. Ürün özelliklerinin daha kapsamlı yazmasını talep edebilir.

Burada entegrasyon sistemi kullanıldığı takdirde, entegrasyon panelinden ilgili ürünün fotoğraflarını ve bilgilerini güncellediğinizde internet üzerinde satış yapılan tüm platformlarda bu bilgiler otomatik olarak yenileriyle değişecektir. Üstelik bu işlem çok kısa sürede çözülebilen anlık bir işlemdir.

Fakat entegrasyon panelinin kullanılmadığı durumlarda firmaların bu bilgileri teker teker tüm pazaryerlerine girerek düzeltmesi gerekir. Bunu bir adet ürün olarak düşündüğünüzde belki çok büyük bir iş yükü gibi görünmeyebilir. Fakat ürün sayısı arttığında yönetmesi imkansızlaşan bir süreci ifade etmektedir.

E-ticaret ile satış yapan firmaların bir kısmı kendi mağazalarından fiziksel olarak satış da yapmaktadır. Böyle durumlarda satışı yapılan ürünlerin pazaryerlerindeki stoklara yansıması satıcının işini kolaylaştırmaktadır.

Fiziksel mağazada bir stok takip programı kullanılıyorsa ve bu kullanılan yazılımın altyapısı izin veriyorsa entegrasyon paneliyle bu sistem birbirine bağlanabilmektedir. 

Trendyol Api Kullanmanın Avantajları

Entegrasyon Paneliyle Ürünlerin Yüklenmesi 

Trendyol gibi pazaryeri sitelerinde satışa başlamadan önceki en sancılı kısım ürünlerin yüklenme sürecidir. Her pazaryerinin kendine özel yükleme şablonları bulunmaktadır. Bu yükleme şablonları birbirinden çok farklı olduğu için ciddi anlamda süreci zorlaştırmaktadır.

Fakat trendyol api entegrasyonu kullanıldığında; entegrasyon panelinden ürün bilgileri rahatlıkla girilebilmektedir. Böylece her pazaryeri için ayrı ayrı giriş yapmaya gerek kalmadan tek seferde tüm yüklemeler gerçekleştirilmiş olur.

Öneri İçerik: Pazaryeri Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

Sipariş Takibi ve Kargolama

Entegrasyon panelinin kullanılmadığı durumlarda her pazaryerinden gelen sipariş ayrı ayrı takip edilmek zorundadır. Pazaryerlerinin sipariş takip ve kargolama süreçleri birbirinden farklı olduğundan bunu yönetmek zorlaşmaktadır.

Ayrıca bu durum tek bir panelden satış rakamlarınızı, aldığınız siparişleri, kargolamanız gereken satışları ve ürün satış performanslarını analiz etmeyi son derece güçleştirir.

Entegrasyon paneli kullanıldığında tek bir panel üzerinden tüm siparişlerinizi takip edebilirsiniz. Böylece geç kargolama gibi olası problemlerin de önüne geçmiş olursunuz. Belirlenen sürelerin içerisinde ürünleri kargolayamamak pazaryerleri ve müşteri tarafından en fazla negatif değerlendirme alan durumların başında gelmektedir. 

Trendyol Api Entegrasyon ile Finansal Tablo Nasıl Görülüyor?

Entegrasyon paneli kullanıldığında tek bir panel üzerinden Trendyol, Hepsiburada, N11, Gittigidiyor, Amazon ve daha birçok pazaryerinin finansal tablosunu tek bir sistem üzerinden toplu olarak görüntüleyebilirsiniz.

Buralarda en fazla satışı gerçekleşen ürünleri analiz edebilirsiniz. En düşük satış gerçekleşen ürünlerin performansını arttırmak için planlama yapabilirsiniz. Karlılığınızı ve hak edişleri otomatik olarak takip edebilirsiniz.

Aynı zamanda döviz kurlarına göre satmak istediğiniz ürünlerde entegrasyon paneli günlük döviz kurlarına göre ürün fiyatlarını otomatik olarak güncellemektedir. Böylece döviz kurlarındaki değişiklikten dolayı zarar etme olasılığınızın önüne geçilebilmektedir.

Kısacası pazaryerleriyle ilgili tüm işlemlerinizin otomatikleştirildiği bir entegrasyon sistemi sağlanmış olmaktadır.