Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?

1 yıl önce

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?

İnternet sitelerinde dikkat edilen pek çok farklı metrik vardır. Bu metriklerden biri de “Bounce Rate”dir. Bu metrik önemli olduğu için Bounce Rate ne demek sorusu sorulmaktadır. Bounce Rate dilimize “Hemen çıkma oranı” olarak çevrilmektedir. 

Bounce Rate; bir kullanıcının internet sitesine girdikten sonra açılan ilk saydadan başka bir sayfaya geçip geçmediğini ya da açılan sayfada herhangi bir eylem gerçekleştirip gerçekleştirmediğini ele alan bir metriktir. 

Yazımızın devamını okuyarak, Bounce Rate ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bounce Rate’in Önemi

Bounce rate her internet sitesi için incelenebilir. Ancak özellikle e-ticaret siteleri için çok daha önemlidir. Çünkü e-ticaret sitelerinin amacı gereği ziyaretçilerin sitede daha fazla vakit geçirmesi ve daha fazla eylem gerçekleştirmesi son derece önemlidir. 

Hemen çıkma oranından elde edilen bilgilere göre internet sitesinin performansıyla ilgili önemli bilgilere ulaşılır. Bounce rate sayesinde eksiklikler keşfedilebilir ve sitenin iyileştirilmesi sağlanabilir. Bu yüzden bounce rate değeri önemlidir. 

Hemen Çıkma Oranına Nereden Bakılır?

Hemen çıkma oranına bakabilmek için Google Analytics> Davranış> Site İçeriği> Tüm Sayfalar bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanında Google Analytics hesabınızın Kitle> Genel Bakış Raporundan da faydalanabilirsiniz. 

Hemen Çıkma Oranı Neden Yükselir?

Hemen çıkma oranının yükselmesinin farklı sebepleri vardır. İnternet sitesine ve internet sitesinin amacına göre hemen çıkma oranının yükselmesinin farklı sebepleri olabilir. Ancak genel olarak şu 3 nedenden dolayı hemen çıkma oranı yükselir;

1-İçeriğin Hedef Kitleye Uygun Olmaması

İnternet sitenizi kurduğunuzda bir hedef kitle oluşturursunuz. Hedef kitlenize ulaşabilmek ve sitenize çekebilmek için sitenizin içeriklerinden faydalanırsınız. Eğer ki içerik, hedef kitleye uygun değilse, sitenizin ziyaretçileri sitenizde herhangi bir eylemde bulunmadan çıkış yapar. Bu nedenle hemen çıkma oranınız yükselir.

2-Sayfa Açılış Hızının Düşük Olması

Özellikle internet ortamında hız çok önemlidir. 2-3 saniyelik gecikmeler dahi hemen çıkma oranınızın ciddi bir şekilde artış göstermesine neden olabilir. Sayfa açılış hızınız 2-3 saniyeden fazlaysa hemen çıkma oranınız yükselecektir.

3-Sitenin Tasarımsal Anlamda Sorunlu Olması

Sitenizin tasarımı dikkat dağıtıcı, özensiz, kullanıcı deneyimine uygun değilse, hemen çıkma oranının yüksek olması kaçınılmazdır. Ziyaretçiler sitenin tasarımsal anlamda sorunlu olmasına tepki olarak sitenizde herhangi bir eylemde bulunmaz ve bu yüzden hemen çıkma oranınız yükselir.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?

Hemen çıkma oranı hesaplanırken şu formül kullanılır; toplam bir sayfalık ziyaret sayısının, internet sitesine yapılan toplam giriş sayısına bölünmesi. 

Örneğin; internet sitesini bir ayda 2000 kişi ziyaret etmişse ve bu ziyaretçilerden 1000 tanesi başka sayfaları görüntülemeden çıkış yapmışsa, internet sitesinin hemen çıkma oranı %50’dir.

Bounce Rate Nasıl Düşürülür?

Bounce rate yüksek olması oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bu yüzden düşürülmesi gereklidir. 

Hemen çıkma oranın düşürülebilmesi için yapılabilecek bazı belli başlı işlemler vardır. Ancak bu işlemlerden hangisinin ya da hangilerinin uygulanması gerektiği hakkında fikir sahibi olabilmeniz için bounce rate değerinin yüksek olmasının temel sebebini bulmanız gerekir. Bunun için de bir bounce rate analizi yapabilirsiniz. 

Bounce rate analizi yaptıktan sonra ya da analiz yapmadan hemen çıkma oranını düşürebilmek için yapabileceklerinizden 5 tanesi şu şekilde;

1-Sayfa Yüklenme Hızını İyileştirme

Bounce Rate’in yüksek olduğu sitelere göz attığımızda genel olarak sayfa yüklenme hızının düşük olduğunu görebiliriz. Kullanıcılar, bir sayfanın yüklenmesini sadece 2-3 saniye beklemektedir. 

Sitenin yüklenme hızı ne kadar düşükse, bounce rate o kadar yüksektir. Bounce Rate’i düşürebilmek ve müşteri kaybının önüne geçebilmek için sitenizin hızını mutlaka iyileştirmelisiniz.

2-Mobil Uyumluluğa Önem Vermek

Mobil cihazların kullanım oranı oldukça yüksektir. E-ticaret sitenizi ziyaret edenlerin büyük bir kısmının mobil cihazları kullanılıyor olması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Bu yüzden e-ticaret sitenizin mobil uyumluluğunun üst düzey olması son derece önemlidir. 

Kullanıcılar mobil cihazlarından e-ticaret sitenizi ziyaret ettiğinde sitenin hızlı yüklenmesini ve kusursuz çalışmasını ister. Mobil uyumluluğa gerekli önemi vererek ve iyileştirmeler yaparak, hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz.

3-Kaliteli İçerik Üretmek

Kullanıcıların sitenizden temel beklentilerinden biri de kaliteli içeriklerdir. Kaliteli içerikler üreterek, hemen çıkma oranını ciddi bir şekilde azaltabilirsiniz. Bir içeriğin kaliteli olduğunu anlayabilmeniz için içeriğinizin şu özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisiniz;

  • Uzun paragraflardan kaçınmalısınız,

  • Görsellere önem vermelisiniz,

  • İçerikleriniz ürün ya da hizmetlerinizle ilgili olmalı,

  • Alt başlık sayısı yeterli olmalı, 

  • Hedef kitlenize uygun olmalı.

4-Kullanıcıları Yönlendirmek

Kullanıcılar sitenizi ziyaret ettiğinde, sitenizde daha uzun süre kalması için kullanıcıları yönlendirebilirsiniz. Bu noktada çeşitli iç-dış linklemeler kritik bir rol oynamaktadır. Basit bir linkleme sayesinde kullanıcılar sitenizde daha uzun süre vakit geçirebilir. Bu işlemi yaparken, sayfa ile ilişkili olacak şekilde linkleme yapmanız son derece önemlidir.

5-Kırık Bağlantıları (404) Düzeltmek

Kırık bağlantılar, yani 404 sayfaları hemen çıkma oranının yüksek olmasının en büyük sebepleri arasındadır. 404 sayfaları; url yapısı değişmiş, bozulmuş, kaldırılmış ya da yönlendirme yapılmamış sayfalardan kaynaklı olabilir. Bounce rate düşürebilmek için 404 sayfalarının nedenlerini bulmalı ve soruna bir çözüm bulmalısınız.

Hangi Sitelerde Hemen Çıkma Oranı Yüksektir?

İnternet ortamında farklı amaçlara hizmet eden siteler bulunmaktadır. Bu sitelerden bazıları ve hemen çıkma oranları genel olarak şu aralıklardadır;

  • Hizmet sektörü siteleri: %40-60

  • Blog siteleri: %70-98

  • Kurumsal siteler: %30-50

  • E-ticaret siteleri: %20-40

Bu sitelerde hemen çıkma oranları genellikle bu şekildedir. Görülebileceği üzere sitenin amacına göre çıkma oranları değişiklik göstermektedir. Sitenizin hemen çıkma oranına bakmadan önce ortalama orana bakmanız daha sağlıklı olacaktır.