E-ticaret Vergi Muafiyeti 2022-Nasıl Alınır?

1 yıl önce

E-ticaret Vergi Muafiyeti 2022-Nasıl Alınır?

E-ticarette kişilerin ya da kurumların ödemesi gereken çeşitli vergi türleri bulunuyor. Katma Değer Vergisi (KDV), Geçici Vergi Beyannamesi, Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi, Yıllık Gelir Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar Beyanname gibi pek çok farklı vergi çeşidi bulunmaktadır. Vergi tutarları, farklı parametreler baz alınarak belirlenmektedir. 

Tahmin edilebileceği üzere özellikle e-ticarete yeni başlayanlar ya da beklediği geliri elde edemeyen kişiler için bu vergiler ciddi bir yüktür. Vergilerin getirdiği mali yükten dolayı kişiler / kurumlar e-ticaretten vazgeçebilir ya da vergileri ödeyememesinden dolayı devlete borçlanabilir. Sonuç ne olursa olsun ortaya olumsuz bir tablo çıkmaktadır. İşte bu olumsuz tablonun ortaya çıkmasını önlemek için “E-ticaret vergi muafiyeti” uygulaması vardır. 

E-ticaret vergi muafiyeti son derece önemli olduğu için bu konu ile ilgili bazı sorular sık sık sorulmaktadır. Yazımızın devamını okuyarak, e-ticaret vergi muafiyeti ile ilgili kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Öneri İçerik: E-ticaret Vergi Levhası Nedir?

E-ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti, kanunlara göre vergilendirmesi gereken kişilerin vergi dışı tutulmasıdır. E-ticaret vergi muafiyeti ile belirli şartları sağlayan kişi ya da kurumlar ödemesi gereken vergilerden muaf tutulmaktadır. Vergi muafiyetinin koşullarının sağlanması ve gerekli işlemlerin yapılması durumunda, kişi ya da kurumlar vergi yükünden kurtulmaktadır.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Sınırı

E-ticaret vergi muafiyeti 2022 yılı için 320.000 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ki 2022 takvim yılı içerisinde elde ettiğiniz gelir 320.000 TL’den fazlaysa, esnaf muaflığından faydalanamazsınız. Bunun yanında bazı durumlarda bu sınır 240.000 TL’dir. 

Ayrıca Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi göz önüne alındığında gerçekleştirilen ihracata bağlı olarak vergi indirimi, kazancın %50’sini kapsayabilir. %50’lik vergi muafiyeti için belirlenen sınır ise 400.000 TL’dir. 

E-ticaret Vergi Muafiyeti Şartları

E-ticaret vergi muafiyeti şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yıllık gelir belirlenen sınırı aşmamalıdır. 

  • Kişi bir iş yerine sahip olmamalıdır.

  • Satışlar sadece e-ticaret üzerinden yapılmalıdır. Yani fiziksel mağazalarda ya da seyyar olarak bu ürünler satılmamalıdır.

  • E-ticaret için yapılan tüm işlemler bir banka hesabı üzerinden yürütülmelidir.

  • Vergiden muaf belgesine sahip olmalıdır.

Bu şartları sağlayan ve e-ticaret yapan kişiler vergiden muaf olmaktadır. Ancak tüm gerekli şartları sağlasanız dahi vergiden muaf belgesine başvurmalı ve bu belgeyi edinmelisiniz. Aksi takdirde vergiden muaf olamazsınız. Ayrıca amatör bir şekilde 2.el ürün satışı yapıyorsanız, vergilerden muaf tutulursunuz.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Nasıl Alınır?

E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz. 

Başvuru yaptığınız formun çıktısını alarak, bağlı olduğunuz vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. Vergi dairesinde kimlik ve ikametgâh adresi belgelerine ihtiyacınız olacak. Bu yüzden vergi dairesine gitmeden önce bu belgeleri temin etmelisiniz. 

Vergi dairesinde gerekli işlemleri yaptıktan sonra yetkili kişiler tarafından bilgilerin doğruluğu teyit edilir. Teyit sürecinde belirtilen adreste incelemeler yapılır. Eğer bilgilerinizde herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık yoksa, e-ticaret vergi muafiyetinden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca e-ticaret vergi muafiyeti belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. 3 yılın ardından gerekli koşulları sağlıyorsanız, e-ticaret vergi muafiyetinden faydalanabilmek için tekrar başvuru yapmalısınız. 

Yazımızdan da anlaşılabileceği üzere e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, şartlarının sağlanması ve belgenin alınması karışık bir süreçtir. Bu yüzden e-ticaret vergi muafiyetinden faydalanabilmek ve süreçleri sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmek için profesyonel kurumlarla çalışmanız daha sağlıklı olacaktır.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Hakkında Merak Edilenler

E-ticaret vergi muafiyeti nedir?

Vergi muafiyeti, kanunda vergi ödemesi gereken kişilerin vergiden muaf yani ödememesi durumudur.

E-ticaret vergi muafiyeti nasıl alınır?
E-ticaret vergi muafiyeti alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

E-ticaret vergi muafiyeti sınırı ne kadar?
2022 yılı için e-ticaret vergi muafiyeti sınırı 320.000 TL olarak belirlenmiştir. Eğer yıl içerisinde geliriniz 320.000 TL'den fazla ise vergi muafiyetinden faydalanamazsınız.