GTIP Kodu Nedir? Nasıl Öğrenilir?

1 yıl önce

GTIP Kodu Nedir? Nasıl Öğrenilir?

Günümüzde dünyanın farklı noktalarından ürün satın alabiliyoruz ya da satabiliyoruz. Bu satın alma ya da satma işlemi bireysel olabileceği gibi global firmalar tarafından da gerçekleştiriliyor. 

Yurt dışından satın alınan ürünler ya da yurt dışına satılan ürünler, gümrükte çeşitli şekillerde kontrol edilmektedir. İşte bu gümrük işlemlerinde sorun yaşanmaması son derece önemlidir. 

Gümrük işlemlerinde sorun yaşanmaması için kullanılan kodlardan biri de “GTİP Kodu” olarak bilinmektedir. 

GTİP Kodu’nun açılımı “Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu” şeklindedir. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetvelinde 12'li koda verilen isimdir. Tüm dünyada her ülkenin tarife cetvelinin esası Armonize Sisteme dayanmaktadır. 

Tam adı “Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi” olan Armonize Sistem, uluslararası ticarette yer alan tüm ürünler için kullanılan uluslararası bir ticari sınıflandırma sistemidir. 

GTİP Kodu Nedir, sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz. Ancak GTİP Kodu ile ilgili merak edilen sorular bununla sınırlı değildir. Yazımızın devamını okuyarak, GTİP Kodu ile ilgili merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

GTİP Kodu Ne İşe Yarar?

GTİP Kodu, gümrükteki ürünler için bir nevi kimlik görevi görmektedir. Gümrükteki ürünler, GTİP kodu ile işleme alınır. Bunun yanında ürünlerin ithalatı ya da ihracatının yapılabilmesi için GTİP numarasına ihtiyacı vardır. GTİP kodu kullanılarak, ürünler gümrükte sınıflandırılmaktadır. 

GTİP kodu sayesinde ürünlerin gümrük vergileri tespit edilir ve uluslararası ticaret istatistiklerinin tutulmasında büyük kolaylık sağlar. GTİP kodu kullanılarak, farklı ülkelerden gelen ürünler vergilendirilir ve elde edilen veriler ışığında ihracat ve ithalat geliştirilebilir. 

Bunların dışında GTİP kodu şu işlere de yaramaktadır;

  • Nakliye vergilerinin kontrolünde

  • Ticaret toplantılarında

  • Menşei kurallarının belirlenmesinde 

  • Yerel vergilendirme işlemlerinde

GTİP Kodu Nasıl Öğrenilir?

İthalatını ya da ihracatını yapacağınız ürünün GTİP kodunu öğrenmeniz gerekmektedir. Çünkü gerekli işlemleri yapabilmek için GTİP koduna ihtiyacınız var. GTİP kodu bulma için şunları yapabilirsiniz;

  • TÜİK’in resmi sitenizi kullanabilirsiniz. (https://biruni.tuik.gov.tr/DIESS/GenelAramaSayfasiGetirAction.do?) TÜİK’ten GTİP kodu öğrenebilmek için “Tanımlarda Ara” kısmına aradığınız ürünü Türkçe yazmanız gerekiyor. Daha sonra “Sınıflandırma” sekmesinde güncel olan “GTİP 2022” seçebilirsiniz. Bunları yaptıktan sonra ürününüz için uygun olan tanımlamayı içeren GTİP kodunu bulabilirsiniz.

  • T.C. Ticaret Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan “Tarife Arama Motoru” ile GTİP kodunu öğrenebilirsiniz. (https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara)

Bir ürünün GTİP kodunu öğrenebilmek için kullanabileceğiniz sitelerden bazıları bu şekildedir. Ancak bunların dışında da pek çok farklı İngilizce ya da Türkçe site üzerinden GTİP kodunu öğrenebilirsiniz. 

GTİP Kodunu öğrenebilmek için arama motoruna “GTİP Kodu Sorgulama” ya da “GTİP Kodu Arama” gibi anahtar kelimeleri girmeniz ve tıkladığınız sitede gerekli bilgileri girmeniz yeterli olacaktır. 

GTİP Kodu Kaç Haneli?

GTİP kodu 12 haneden oluşmaktadır. 12 haneli GTİP kodunun içerdiği bilgiler ise şu şekildedir;

  • İlk 4 rakam Eşyanın Pozisyon Numarasını,

  • İlk 6 rakam Dünya Gümrük Örgütü’ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem Nomanklatür kodunu,

  • 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodunu,

  • 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,

  • 11-12 inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTİP) kodu

Bunun yanında her ülkenin tarife cetvelinde yer alan 2’li, 4’lü ve 6’lı kodların dünyanın tamamında aynıdır. Yani bir ürün için belirlenen kod, dünyanın her yerinde aynıdır. GTİP kodunun uluslararası ticarette bu kadar önemli ve işlevli olmasının temel nedeni de budur.

İlgili İçerikler:

2023'de E-ticarette Ne Satabilirim?

E-ticaret Nace Kodu Nedir? Nasıl Sorgulanır?