Web Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?

1 yıl önce

Web Hosting Nedir? Ne İşe Yarar?

Web Hosting; web uygulamanızı ya da web sitenizi internet ortamında yayınlayabilmenizi sağlayan çevrimiçi bir hizmettir. 

Web hosting hizmetinden faydalanmaya başladığınızda web sitenizin doğru bir şekilde çalışabilmesi için gerekli dosyaların ve verilerin tamamını depolayabileceğiniz fiziksel bir sunucuda alan kiralamış olursunuz.

Web hosting hizmeti aldığınızda web sitenizde bulunan resimler, içerikler ve fonksiyon dosyaları gibi sitenizin yayınlanması için gerekli olan tüm belgeler bu hesapta saklanır. Kişiler sitenizi ziyaret etmek istediğinde bu hesaba yönlendirilir. 

Web hosting ile ilgili merak edilen sorular bunlarla kısıtlı değildir. Web hosting ile ilgili merak edilen sorulara cevap bulmak ve hosting ile domain, sunucu arasındaki farkları öğrenebilmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Web Sitesi İçin Hosting Şart Mı?

Bir web sitesi kurduğunuzda sürekli olarak erişilebilir ve yayında olmasını istersiniz. Sitenizin sürekli olarak ulaşılabilir ve yayında olabilmesi için bir hosting hizmetinden faydalanmanız gerekiyor. Çünkü, sitenizin erişilebilir ve yayında olabilmesi için gerekli dosyaların muhafaza edilmesi ve kullanılabilmesi gerekir. Bunun için hosting şarttır.

Web Hosting Çeşitleri

Web hosting çeşitleri farklı şekillerde gruplandırılmaktadır. Bunlar;

  • Paylaşım şekline göre hosting çeşitler

    1. Virtual Dedicated Server (VDS Hosting)
    2. Shared Hosting (Paylaşımlı Hosting)
    3. Dedicated Hosting (Sunucu Kiralama)
    4. Virtual Private Server (VPS Hosting)
    5. Co-Location (Sunucu Barındırma)
  • İşletim sistemine göre hosting çeşitler

    1. Linux Hosting
    2. Windows Hosting
  1. Diğer hosting çeşitleri

    1. Kurumsal Hosting
    2. WordPress Hosting
    3. Cloud Hosting (Bulut Hosting)
    4. Bayi Hosting
    5. E-posta Hosting
    6. Managed Hosting (Yönetilen Hosting)

Genel olarak web hosting çeşitleri bu şekildedir. Her bir hosting çeşidinin belirli artıları ve eksileri bulunmaktadır. 

Görüldüğü üzere pek çok farklı hosting türü bulunuyor. Ancak bazı hosting seçenekleri daha çok tercih edilmektedir. Sık sık tercih edilen hosting türleri şu şekildedir;

  • Paylaşımlı Hosting: Maliyeti oldukça düşüktür. Genellikle küçük siteler tarafından kullanılmaktadır. Bir sunucunun paylaştırılmış bölümlerinden biri kullanılmaktadır. Aynı zamanda birden çok web sitesi için kullanılabilmektedir.

  • Bulut Hosting: Son yıllarda sık sık tercih edilmektedir. Sitenin tarayıcıya indirme süresi çok çok düşüktür. Eğer sunucu meşgul ise ziyaretçiyi direkt olarak başka bir sunucuya yönlendirir. İndirme süresinin neredeyse sıfır olmasının nedeni budur.

  • WordPress Hosting: WordPress site sahipleri için oluşturulmuştur. Paylaşımlı hosting hizmetine benzemektedir. Tek önemli fark, wordpress hosting wordpress siteleri için özel olarak yapılandırılmış olmasıdır.

  • VPS Hosting: Paylaşımlı hostinge benzer olarak, aynı hostingle birden çok web sitesi barındırılır. Fakat VPS Hosting’de web sitesi için sunucuda özel bir alan açılmaktadır. Genellikle orta büyüklükteki firmaların internet siteleri için kullanılmaktadır.

  • Sunucu Kiralama: Adından da anlaşılabileceği gibi bu hosting türünde sunucuyu tamamen kiralarsınız. Sunucuyu kiralarken, aynı zamanda teknik desteği de sağlamış olursunuz. 

Hosting Nasıl Alınır?

Hosting satın alma işlemine önem vermeniz gerekiyor. Hosting satın alırken şu adımları takip edebilirsiniz;

  1. Hosting satın almadan önce sitenizin içeriklerine karar vermiş olmanız gerekiyor. 

  2. Hosting çeşitlerini araştırmalı ve sizin için uygun olan hosting türünü seçmelisiniz. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

  3. Güvenilir bir domain şirketi bulmanız gerekiyor. Ülkemizdeki kanunlara göre hosting hizmeti sunan firmalar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘ndan Yer Sağlayıcılığı belgesi alması gerekmektedir. 

  4. Piyasada pek çok farklı güvenilir domain şirketi bulabilirsiniz. Bu şirketler arasında eleme yaparak, sizin için en doğru seçeneği bulmalısınız. Kendiniz için en doğru seçeneği bulabilmek için ücretleri, domain sona erdirme politikasını, ek hizmetleri ve domain transfer politikalarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Bunun yanında daha önceki işlerin göz atabilir ve müşterilerle iletişime geçerek, şirket hakkında bilgi alabilirsiniz. 

  5. Şirkete karar verdikten sonra sizin için en iyi paketi seçmelisiniz. Böylece başarılı bir şekilde hosting satın almış olursunuz.

Hosting İle Domain Arasındaki Fark

Hosting ve Domain terimleri birbirleriyle sık sık karıştırılmaktadır. Aslına bakacak olursak, bu iki terim birbirinden oldukça farklıdır. 

Şöyle ki; Hosting, web sitenizin dosyalarının fiziksel olarak depolandığı yerdir. Domain ise, hosting yani depolama konumunun adresi olarak tanımlanmaktadır (Alan adı olarak da bilinmektedir). 

Anlaşılabileceği üzere bu iki terim birbirinden oldukça farklıdır, ancak birlikte çalışırlar. Hosting olmadan domainin, domain olmadan da hostingin bir anlamı yoktur.

Öneri İçerik: E-ticaret İsim Bulma-İsim Önerileri

Hosting İle Sunucu Arasındaki Fark

Hosting ile Sunucu (Server) birlikte çalışmaktadır. Şöyle ki; Hosting, web sitenizin dosyalarının fiziksel olarak depolandığı yerdir. Sunucu ise hosting hizmetini veren bilgisayarlara denilmektedir. 

Tabii ki hosting ve sunucu çeşidine göre farklılar değişiklik göstermektedir. Örneğin; fiyat farkları, güvenlik düzeyleri ve çeşitli kısıtlamalar. Bunlar gibi daha pek çok fark örnek gösterilebilir. 

Hosting ile ilgili değinilmesi gereken noktalar bu şekildedir.